сн: Архив Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил

...
сн: Архив Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил
Коментари Харесай

Съдът даде коз на екозащитниците за новия план за Пирин


сн: Архив

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решението на служебния екоминистър Ирина Костова от 1 март 2017 година, че проектът за актуализацията на проекта за ръководство на националния парк " Пирин " не се нуждае от оценка за въздействието върху околната среда. Това оповестиха от обединението " За да остане природа в България ", която обжалваше това решение и е спечелила делото на първа инстанция.

Решението обаче може да бъде обжалвано пред петчленка в 14-дневен период от Министерството на околната среда и водите. От ведомството разясниха пред Mediapool, че още не са получили констатациите на съда и като се срещнат с тях ще решат дали да го стачкуват или да г о одобряват.

Произнасянето на тричленката на процедура поддържа мнението на природозащитниците, че проектите за ръководство на парковете би трябвало да бъдат подлагани на екологична оценка и оценка за степента на влияние върху предпазените зони от Натура 2000, съвпадащи с границите на парка.

Не може екооценки на парче

Становището на съда е, че когато се възнамеряват дейности върху предпазена територия, те не би трябвало да повреждат околната среда, разяснява Тома Белев, ръководител на Асоциацията на българските паркове, пред Mediapool. По думите му това значи, че проектът за ръководство на този и останалите паркове би трябвало да включва съответни капиталови планове и действия, възможна компактност на застрояване, рандеман на естествени запаси и всичко, което може да засегне околната среда. В подобен тип към този момент проектът би трябвало да бъде подложен на екооценка, тъй като той е като общия организационен проект на общината, а не както е сегашната актуализация – " необятна врата за капиталови планове, за които министерството на околната среда изяснява, че ще прави екооценки на парче, показва Белев.

Той разяснява, че при одобрение на капиталови проекти на парче се губи общата картина за въздействието им дружно върху околната среда.

Очаква се преправка на документа

Според него, в случай че екоминистерството не апелира това решение на съда или то бъде доказано от петчленка, идващият ход би трябвало да е преправка на проекта за ръководство на парка " Пирин ", направен с европари от компанията " Пролес Инженеринг ", за която се счита, че е обвързвана с концесионера на ски зоната в Банско " Юлен ".

" Това дело е знак каква би трябвало да е политиката на екоминистерството, тъй като заложените в този проект проблеми съществуват и в плана за проекта за ръководство на парк " Витоша " и в утвърждения към този момент проект за парк " Рила ", разяснява още Белев. Той изрази страдание, че ръководещите освен не се преценяват с националното и европейската екозаконодателство, само че и не одобряват на съществено предизвестията на природозащитниците.

" Съдът действително отхвърли всички досегашни изказвания на екоминистъра Нено Димов, че рамкови документи няма потребност да се подлагат на екооценка ", добавя представителят на " За да остане природа в България.

Делото за последната корекция в проекта – на 14 май

Коалицията напомня, че заведе и второ дело по проблема с парк " Пирин ". Тя апелира решението на държавното управление от декември 2017 година за смяна на остарелия проект за ръководство на " Пирин ", с което по сходен метод като в блокираната актуализация отваря за строителство 48% от територията на парка. Първото съвещание по делото е планувано за 14 май.

Сега оповестеното решение на Върховен административен съд е по второто от поредност каузи, заведени от екоорганизации и от самата " Пролес " след поредицата от несъответстващи решения на Ирина Костова, взети под паника в границите на няколко дни по отношение на проекта за Пирин.

На 1 март 2017 година тя реши, че документът няма потребност от екооценка, само че на 6 март анулира това свое решение, а на 13 март излезе с три допълнения на предходните две решения, едно от които за правенето на такава преценка.

Втора загуба на Министерство на околната среда и водите по проблема

По второто решение тричленка на Върховен административен съд се произнесе през август 2017 година като го анулира. Тогава магистратите поддържаха жалбата на " Пролес ", защото служебната министърка не е стимулирала за какво се отмята от решението си от 1 март, че проектът няма потребност от екооценка и може да се прегледа в сегашния си тип от Висшия експертен екологичен съвет. " Последвалото лавинообразно издаване на следващи и отменящи актове, не дава съображение на съда да одобри, че точно оспорваните актове са крайният акт на инициираното пред министъра на околната среда и водите административно произвеждане ", оповестиха тогава от Върховен административен съд.

По това време от екоминистерството споделиха, че няма да разясняват случая, до момента в който съдът не се произнесе и по обжалването на първото решение на Костова, с което тя преценя, че проектопланът за парк " Пирин " не се нуждае от екооценка и на процедура заплита целия юридически възел към ръководството на предпазената територия.

Сега такова изговаряне има, само че ведомството желае време, с цел да се запознае с претекстовете му, с цел да реши дали да го апелира.

Това решение се стачкува от редица екоорганизации, съгласно които документът би трябвало наложително да мине през екологична оценка. Тепърва обаче ще се взема решение дали да се образува дело. Министерство на околната среда и водите няма да подхваща нищо, до момента в който въпросът не се обясни изцяло в съда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР