Сн. Архив Опасно силни дъждове и денонощно наблюдение на язовири,

...
Сн. Архив Опасно силни дъждове и денонощно наблюдение на язовири,
Коментари Харесай

Циклонът Филип удари България, възможни са наводнения


Сн. Архив

Опасно мощни дъждове и непрекъснато наблюдаване на язовири, реки, пътища и електропроводи поради риск от наводненияса подхванатите превантивни ограничения, поради новият циклон наименуван " Филип ", който нахлу в страната през нощта.

За петък в Западна България е оповестена заплаха от първа и втора степен за интензивни превалявания с количества сред 35 и 65 литра, а тук-там и повече. За два дни се чака да паднат превалявания, що се касае за цялостен месец, предизвестиха синоптиците от Националния институт по метрология и хидрология при Българска академия на науките.

В комбиниране с позитивните температури и интензивното снеготопене са вероятни наводнения.

По тази причина по предписание на премиера Бойко Борисов в четвъртък вечерта се събра националният щаб с цел да набележи ограничения да не се стига още веднъж до нещастия, като последната в Бургаско.

Сформирани са звена за 24-часово наблюдаване на язовирите в Западна България, където преваляванията ще са най-силни.

Осигуряваме наблюдаване в действително време на язовири, реки, пътищаи електропроводи, сподели вътрешният министър Валентин Радев

В Източна България пък се чакат мощни ветрове с пориви над 80 километра в час. Заради ураганен вятър в четвъртък беше спряно придвижването за всички коли в Троянския проход. Ограничението беше въведено сутринтаи е в действие и за петък.

Главен комисар Никола Николов прикани жителите на областите, в които се чакат мощни ветрове, да приберат от прозорците си саксии и да укрепят предметите по фасадите, да оглеждат дърветата, под които паркират колите си и да наблюдават настоящата конюнктура.

Прогнозата е температурите да се покачат и риск от поледици към този момент няма да има.

През почивните дни ще се задържи дъждовно,обилно превалявания ще има в Южна и Централна България.

В неделя късно денем ще стартира да нахлува леден въздух и през нощта против понеделник дъждът в Северозападните региони ще премине в сняг.

В понеделник поради леден вятър захлаждането ще продължи, само че към този момент ще бъде съвсем без превалявания.

Във вторник и сряда остава прохладно и студено, само че единствено на обособени места е допустимо да превали слаб сняг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР