Смятаната за копеле при раждането си дъщеря на Петър Велики

...
Смятаната за копеле при раждането си дъщеря на Петър Велики
Коментари Харесай

Коя е прабабата на всички Романови от XIX век?

Смятаната за копеле при раждането си щерка на Петър Велики в последна сметка се трансформира в основоположник на Дома на Холщайн-Готорп-Романов.

Когато Анна Петровна, втората щерка на Петър Велики, се ражда, тя се счита за нелегално дете – майка ѝ Марта Скавронска (бъдещата Екатерина I) и татко ѝ не са женени. След 1712 година, когато Петър и Екатерина подписват брак, дъщерите им Анна и Елисавета стават царевни, което значи, че на дребните деца са дадени дворци и земи.
Брак със инцидентен херцог
 Анна Петровна

Анна ПетровнаИван Никитин/Третяковска изложба

Анна и Елисавета са отгледани по актуален метод, като особено внимание се обръща на непознатите езици и изисканите обноски. На 12-годишна възраст девойките към този момент вземат участие в дворцови церемонии и могат да водят диалог на френски. Петър желае да ускори връзките сред Русия и Европа и да омъжи дъщерите си за европейски принцове и царе.

За разлика от сестра си Елисавета, която остава мома до живот, Анна се омъжва за европейски принц, въпреки и доста безпаричен. Съпругът ѝ Чарлз Фредерик е херцог на Шлезвиг-Холщайн-Готорп – малко херцогство с повърхност към 9000 кв. км на границата сред модерна Германия и Дания.

 Анна Петровна и Елисавета Петровна

Анна Петровна и Елисавета ПетровнаLouis Caravaque

Чарлз Фредерик в действителност идва в Санкт Петербург през 1720 година, тъй като земите на херцогството му са покорени от краля на Дания Фредерик IV, който се прогласява за държател на Шлезвиг-Холщайн-Готорп и кара Чарлз Фредерик да потърси помощ от Русия.

Петър Велики тактично отхвърля да окаже военна помощ. Чарлз Фредерик по рождение е внук на шведския крал Чарлз XII, върл зложелател на Петър, който съветският цар побеждава в Северната война (1700-1721). Петър обаче разрешава на Чарлз Фредерик да остане в Русия и даже го награждава с медал „ Свети Андрей “, най-високото отличие в Русия. В Санкт Петербург Чарлз се влюбва в царската щерка Анна.

 Царевна Анна Петровна

Царевна Анна ПетровнаИван Адолский/Ермитаж

Малко преди да почине, Петър дава благословията си за брака. През ноември 1724 година е подписан сватбен контракт. Анна Петровна резервира православната си религия и може да отгледа дъщерите си в нея, а синовете би трябвало да бъдат възпитани във вярата на бащата. Анна и брачният партньор ѝ нямат право да заемат съветския престол, само че договорът има скришен член, съгласно който, в случай че от брака се роди наследник, той може да има права върху съветския престол.
Кратък и популярен живот
 Принц Чарлз Фредерик Шведски

Принц Чарлз Фредерик ШведскиДавид декор Крафт

Когато Чарлз Фредерик и Анна Петровна се женят през юни 1725 година, Петър Велики към този момент не е сред живите. Майката на Анна, Екатерина, става императрица Екатерина I, а брачният партньор ѝ херцог Чарлз Фредерик заема значим пост като един от седмината членове на Върховния скришен съвет – на процедура това е съветското държавно управление, което управлява страната вместо императрицата, която прекарва дните си в тъга по починалия ѝ брачен партньор Петър.

Във Върховния скришен съвет Чарлз Фредерик в действителност въздейства върху съветската политика. Но през 1727 година, след гибелта на Екатерина, Александър Меншиков, ръководител на Тайния съвет, гони Чарлз Фредерик и Анна от Русия. Те отпътуват за Шлезвиг-Холщайн, където през февруари 1728 година в гр. Киел Анна ражда момче на име Чарлз Питър Улрих – бъдещия съветски император Петър III.

 Чарлз Фредерик

Чарлз ФредерикДавид декор Крафт

Малко след раждането Анна Петровна умира. Обстоятелствата към гибелта ѝ обаче са неразбираеми. Според легендата, разказана от учения Якоб декор Щелин в записките му, Анна Петровна, която едвам се е възстановила от раждането, отива да отворен прозорец, с цел да се полюбува на фойерверките по случай раждането на сина ѝ. Влажният и леден балтийски въздух нахлува в стаята, само че Анна споделя, че не я е боязън от студа. Анна Петровна обаче настива и умира от тресчица на 20-годишна възраст.

Но казусът е, че Якоб декор Щелин идва в Русия през 1735 година и евентуално преразказва нечия друга легенда. Защото писмата на Анна демонстрират, че тя е умряла през май 1728 година, три месеца след раждането. Може ли да е отровена? Или пък е имала родилна тресчица, която е била доста постоянно срещана в тези времена? Вероятно в никакъв случай няма да разберем. Съпругът ѝ Чарлз Фредерик е оставен самичък да отглежда сина им до 1739 година, когато той умира.
Наследството
 Петър III и Екатерина II

Петър III и Екатерина IIAnna Rosina Lisiewska

През 1741 година 13-годишният наследник на Чарлз Фредерик и Анна Петровна – херцог Чарлз Петер Улрих, отпътува за Русия. Сестрата на Анна, Елисавета Петровна, става съветска императрица и желае синът на сестра ѝ и неин племенник да наследи съветския престол.

Както знаем, Чарлз Петер Улрих става Петър III – злополучен съветски император, свален от жена си Екатерина II и по-късно погубен. Петър III е първият херцог на Шлезвиг-Холщайн-Готорп, заел съветския престол, и е считан за създател на Дома на Холщайн-Готорп-Романов. Синът му Павел и неговата жена императрица Мария Фьодоровна имат четирима синове и две дъщери – ето за какво родословното им дърво е в действителност огромно и включва и английски кралски особи.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР