Смятан е за най-добрия кмет на София за всички времена.

...
Смятан е за най-добрия кмет на София за всички времена.
Коментари Харесай

Най-добрият кмет или последовател на Хитлер? Да има ли паметник на некоронования цар на София Иван Иванов

Смятан е за най-хубавия кмет на София за всички времена. Инж. Иван Иванов трансформира столицата в съвременен европейски град преди 9 септември 1944 година И поради това желаят да му повдигнат монумент. Той обаче е поддържал Хитлер и е имал антиеврейски прояви, отвръщат съперници на концепцията. Ето обстоятелствата.

Един обществено-политически сюжет се разиграва от дни на фона на напрегнатата промяна на кабинета и като че ли остава неусетен. Да има ли монумент на именития столичен кмет Иван Иванов в центъра на София или не?

Инициативата за монумента е на общинския консултант Вили Лилков - политик от " Синя София ", който през есента. Процедурата тече от години, само че едвам в този момент се чака решение на Столичния общински съвет ( СОС ).

Малко преди този момент обаче се намеси водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който прикани общинските съветници от ГЕРБ-СДС - втората по величина група в съвета, да не поддържат слагането на паметника.

" Нашите съветници ще се съобразят с показаните ни данни за политическата активност на инж. Иванов в интерес на Нацистка Германия ", сподели той на среща с представители на еврейската общественост. В нея взе участие и депутатът Даниел Лорер от " Продължаваме промяната ", който преди по-малко от месец.

Организацията на евреите в България " Шалом " и Централният израилтянски нравствен съвет (ЦИДС) се оповестиха изрично срещу монумент на Иванов.

" Ние безусловно не омаловажаваме постигнатото от Иван Иванов като кмет, само че не одобряваме за вярно и морално той да бъде един от знаците на София ", сподели пред Свободна Европа Максим Делчев - изпълнителен шеф на " Шалом " и ръководител на ЦИДС.

Проф. Лилков отвърна, че Иванов, който е бил съден от Народния съд на комунистическия режим, не е бил упрекван в антисемитизъм и че има документ на тайната комунистическа полиция Държавна сигурност (ДС), съгласно който не е бил " любим " на нацистите.

Кой е Иван Иванов и какво споделят страните в разногласието за издигането на негов монумент? Свободна Европа събра обстоятелствата.
Кой е Иван Иванов
Иван Иванов е роден през 1891 година в Сливен. През 1910 година стартира да учи хидроинженерно строителство в Мюнхенския механически университет .

След експлоадирането на Балканската война през 1912 година той се прибира в България, с цел да стане доброволец, взе участие и в Междусъюзническата война. След това се връща в Германия и се дипломира.

През 1920 година се дами за германката Матилда , от която има три дъщери.
“10-те златни години за София ”
Иванов е назначен за кмет на 25 май 1934 година с декрет на цар Борис III. Управлява столицата до преврата на комунистите на 9 септември 1944 година - 10 години, 3 месеца и 15 дни. Някои дефинират това време като “10-те златни години за София ”.

За негов максимален принос се счита построяването на Рилския тръбопровод , който доставя огромна част от София с вода от реките на Рила. Иванов управлява проектирането на оборудването, намерено през 1933 г .

По време на ръководството му стартират градежите на Съдебната палата, Народната библиотека, Българската национална банка. Изградени са ректоратът на Софийския университет, зала “България ”, паметникът на Патриарх Евтимий, Музикалният спектакъл, постройката на Столичната община и други

Веднага след Деветосептемврийския прелом Иванов е задържан. Изправен е пред така наречен Народен съд с искане за смъртна присъда. На 22 април 1945 година е наказан на пожизнен затвор като „ немски сътрудник ” и за „ провеждането на профашистка политика ”. След обжалване присъдата е понижена на 15 години затвор. А на 9 декември 1946 година е опрощение. По разпореждане на комунистическия водач Георги Димитров е включен в хидротехническото строителство, а по-късно е правосъдно оправдан.

Иванов и фамилията му обаче са изгонени от личния им дом, цялото му имущество е отнето и е изключен от Българската академия на науките (БАН).

Иван Иванов умира през 1965 година Членството му в Българска академия на науките е възобновено посмъртно през 1991 година
Какво споделя " Шалом "
" Не намирам за обикновено желанието на някои политици в центъра на София да има монумент на човек, който е бил толкоз огромен почитател на Адолф Хитлер ", написа във Facebook ръководителят на " Шалом " проф. Александър Оскар .

Оскар разгласява клише от вестник “Зора ” за посещаване на Иванов в Берлин. Той е поканил кмета на немската столица да посети София " с цел да Ви дадем опция да почувствате благодарността, която нашият народ питае към нова Германия и нейния талантлив лидер - Адолф Хитлер ”.

Оскар качи и извадка от вестник “Утро ” с дата 23 април 1941 година с привет на кмета " по случай 52-рия рожден ден на Великия лидер на Третия немски Райх " и неговото " историческо дело за благополучието на немския и български народ, както и на цялото човечество ".

Председателят на " Шалом " цитира и писмо на Иванов във връзка преименуването на част от бул. “Евлоги и Христо Георгиеви ” на бул. “Адолф Хитлер ” . В писмото кметът приказва за " героичните старания " на Хитлер да построи " един нов, хуманен ред в устройството на Европа ". Другата част на булеварда е кръстена на фашисткия водач на Италия Бенито Мусолини .

Известната еврейска писателка и някогашен посланик Леа Коен също разгласява архивен документ на Столичнаата община от 22 януари 1942 година с резолюция на Иванов за ограничения против евреите.

В него е записано, че неприлагането им може да им " даде опция да прикрият и променят своя генезис, т.е. от евреи да станат българи или най-малко да замязят на такива, което в никой случай не трябва да става, тъй като евреите са си евреи, без значение дали са покръстени, женени за българи, доброволци, инвалиди и пр ".

В изявление за в. още през септември 2022 година Коен споделя по какъв начин Иванов взе участие във въдворяване на евреите в гето, " където фамилиите населяват една стая и нямат право да излизат в града ", " подложени на липса на храна ".

Тя прибавя, че Иванов е поканен персонално от Хитлер на рождения му ден, на който отива със брачната половинка си и му носи подарък.

" Аз открих даже стихотворенията му, оповестени в „ Зора “ (...) Нарича евреите чифути, гаври се с [Уинстън] Чърчил по най-вулгарен метод ", прибавя Коен.
Какво споделя Вили Лилков
Проф. Лилков отвърна с аргумента, че Иванов не е съден за нацистка или антисемитска активност от 7-и състав на Народния съд, а от 4-ти състав, който съди военни лица.

" 7-и състав съди членове на Комисарството по еврейските въпроси, които имат отношение към законодателство против евреите. Иванов е бил кмет, не чиновник на комисарството и по тази причина не е подлежал на съд от този състав, което не значи, че не е имал пронацистки вярвания ", отвърна обаче Делчев.
Никога не е бил последовател на националсоциализъма
Въпреки това, съгласно Лилков с апела на Борисов срещу паметника " стартира втори Народен съд против най-заслужилия кмет на столицата ".

Той сподели, че това са клюки, на които ще отговори с документи и разгласява решението на съда за реабилитация на Иванов. А по-късно и отчет на Държавна сигурност от 1945 година във връзка със правосъдния развой. В него се споделя, че Иванов е от хората, които могат да се нарекат „ честни “.

" Инж. Иванов е уверен монархист и неприкрит германофил... само че в никакъв случай не е бил последовател на националсоциализъма ", написа в документа. Отбелязано е, че съгласно немски служби той " в никакъв случай не е бил любим “.

" Известно ни е мнението на Гестапо (тайната нацистка полиция - б. а.) за него: те му нямаха доверие. Знаели, че в предишното бил болшевик... Не бяха удовлетворени от Иванов и не го считаха за „ собствен човек “, се добавя в отчета.

Лилков посочи, че още през 2011 година е внесъл отчет в СОС за изграждане на монумент на кмета на София. Тогава органът, доминиран от ГЕРБ, гласоподава " за " и е несъмнено място за монумента - до стадион " Юнак ", където е рукнал Рилският тръбопровод. След това са извършени няколко несполучливи състезанието и чак след 10 години е определен план.
Няма съответни учредения да стачкува против отбелязването по отговарящ метод на заслугите на Иван Иванов
Проф. Лилков добави, че през ноември 2016 година от " Шалом " са го поканили на диалог и тогава е взето решение, че " няма съответни учредения да стачкува против отбелязването по отговарящ метод на заслугите на Иван Иванов ".

Делчев удостовери, само че посочи, че тогава не са били осведомени със смущаващите данни за кмета.

" Това не е правилно, още тогава множеството от изказванията бяха известни ", сподели обаче пред Свободна Европа Лилков.

Според Делчев едвам през 2021 година, когато " Шалом " към този момент знае тези неща, показва в общината нова позиция - срещу паметника.

Лилков се закани, че в случай че СОС не довърши процедурата, ще провокира локален референдум.

От съдружие „ Българска история “ също излязоха с позиция, че са сюрпризирани по какъв начин „ политически и публични организации и лица се опълчват на концепцията, аргументирайки се със спекулативни изказвания за личността и възгледите на инж. Иванов ".

През 2022 година " Българска история " издаде книгата „ Некоронования цар на София – инж. Иван Иванов “. Автор е историкът доцент Снежана Ракова - брачна половинка на внука на кмета - Иван Маринкьов.

Автор на паметника, който е съвсем подготвен, е великотърновският ваятел Борис Борисов . Монументът би трябвало да бъде подложен до метростанция " Васил Левски ". На съвещание на 8 април Комисията по архитектура и жилищна политика при СОС е приела единомислещо предлагането на Лилков. Тепърва ще се взема решение по кое време ще е финалното гласоподаване в СОС.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР