Смятаме, че страната ни е изпълнила всички критерии и е

...
Смятаме, че страната ни е изпълнила всички критерии и е
Коментари Харесай

Външно: Страната ни е изпълнила всички критерии за Шенген

" Смятаме, че страната ни е изпълнила всички критерии и е подготвена за присъединение към Шенген в края на декември по време на Съвета на Европейски Съюз ". Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Костадин Коджабашев по време на постоянен брифинг на ведомството, във връзка с решението на Нидерландия от вчера да не гласоподава за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

Очакваме отчет на Европейска комисия да бъде показан в края на месеца, а противоположната връзка е, че страната ни се оправя добре, посочи той.

По отношение на резолюцията на Нидерландския парламент Министерство на външните работи счита, че това " не е позитивно развиване, само че и не дефинира отношението на държавното управление на страната, а е рекомендация от Камарата на Народното събрание да продължи да следи дейностите на България и Румъния ".

Проверките на пасажерите по вътрешните граници за двете страни би трябвало да отпаднат при започване на 2023 година

" Това още повече ни задължава да бъдем още по-активни в работата с представители на Нидерландия ", заключи зам.-министърът.

Костадин Коджабашев разяснява и тематиката Република Северна Македония. Българската страна излезе с остра позиция срещу поредната акция в страната срещу български организации, " която заплашва правата по линия на европейската спогодба по правото на независимост и убеждения ".

Външно министерство припомня на РСМ, че европейската процедура изисква да се улесни, а не затрудни съществуването на организационни придвижвания.

Ако не беше доста тъжно, щеше да е смешно това, което приказва Мицкоски, уточни евродепутатът
" Крайно недопустим разказ и законодателни начинания, свързани с фашизъм и антисемитизъм, засягащ съседските връзки ", разяснява Коджабашев. Той напомни решението на Народно събрание, съгласно което България може да поддържа която и да е стъпка за участие на РСМ в Европейски Съюз, единствено при изискване че правата на българите са обезпечени, а последният разбор сочи, че в Скопие са в прорез с това изискване.

Желязко Радуков, основен специалист в Министерство на външните работи, разяснява, че " сме сюрпризирани и задачата ни е да разбираем на нашите сътрудници, че това не е пътят ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР