Смятаме, че е недопустимо българските граждани извън България да бъдат

...
Смятаме, че е недопустимо българските граждани извън България да бъдат
Коментари Харесай

Окончателно: Партията на Слави се отказа от мажоритарния вот

Смятаме, че е неприемливо българските жители отвън България да бъдат ограничавани в правото си на глас и те би трябвало да имат еднакъв статут с тези, които са в страната. Даваме избор ЦИК да разгласи секциите за гласоподаване в чужбина на база подадените заявки от предходните избори. Това съобщи ръководителят на Народното събрание и член на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Ива Митева.

От Има Такъв Народ оферират и основаването на 32 МИР – чужбина. В момента България има 31 МИР, като в София има три (23, 24 и 25 МИР), а Варна и Пловдив - по два.

Ива Митева уточни, че години наред българите зад граница не са могли да гласоподават с преференции.

„ Смятам, че ние би трябвало да вървим напред и да се развиваме. Предложили сме в методиката за изборите за нации представители по какъв начин да се дефинира броя на мандатите в 32 МИР “, изясни тя.

Митева добави, че би трябвало да отпадне клаузата за избирането на най-малко 4 депутати от един Многомандатен изборен регион, защото има диспропорция. Председателят на Народното събрание даде за образец по-малкото население във Видин.

Според нея може да се организира електронно отдалечено гласоподаване по време на президентските избори, които ще се проведат по-късно тази година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР