“Смятаме, че е изключително важно ЕС да има единен подход

...
“Смятаме, че е изключително важно ЕС да има единен подход
Коментари Харесай

ЕС: Статутът на Ерусалим трябва да се реши в преки преговори

“Смятаме, че е извънредно значимо Европейски Съюз да има обединен метод по отношение на Близкоизточния кротичък развой. Европейски Съюз следва да играе дейна роля, в това число и в процеса на вътрешнопалестинското помирение”.

Това акцентира заместител министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на разискването, заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

След срещата с израелския министър председател Нетаняху в границите на Съвет „ Външни работи “ през декември 2017 година, през днешния ден министрите организираха работен обяд с палестинския президент Махмуд Аббас.

Потвърдена бе позицията на Европейски Съюз, че решение на спора би трябвало да се търси на основата на две страни, както и че въпросът за статута на Ерусалим би трябвало да се реши в директни договаряния сред страните.

“Нашето обръщение към президента Аббас е, че напъните би трябвало да се насочат към понижаване на напрежението и стимулиране на преговорите”, сподели Захариева.

Съветът изрази поддръжка за активността на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци и ще продължи финансовия си принос за нейната работа. Изразена бе поддръжка за работата на Квартета и напъните му за обновяване на договарянията.

От страна на Европейски Съюз бе отправено обръщение за въздържаност и неупотреба на принуждение, както и за отбягване на едностранни дейности, които могат единствено в допълнение да усложнят процеса.

Съветът организира и спор по развиването на връзките на Европейски Съюз със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн след приключване на съглашението от Котону през 2020 година

Съветът одобри изводи и нова тактика на Европейски Съюз за Ирак. В документа се акцентира поддръжката на Европейски Съюз за единството, суверенитета и териториалната целокупност на Ирак.

Заявява се подготвеност за принос към напъните за стабилизацията, реконструкцията и икономическото развиване на Ирак, както и за създаване на институциите в страната.

Предвижда се разговор по миграцията сред Европейски Съюз и Ирак, посредством който да бъдат направени процедури за връщане и назад приемане на иракски мигранти.

Министрите организираха и полемика по обстановката в Либия и опциите за поддръжка на Европейски Съюз за политическия развой в страната. Изразена бе поддръжка за работата на специфичния делегат на Организация на обединените нации Гасан Саламе и напъните за образуване и осъществяване на избори в Либия през 2018 година

Първите дипломати на Европейски Съюз още веднъж потвърдиха позицията на Съюза в поддръжка на осъществяването на Споразумението по нуклеарната стратегия на Иран (JCPOA).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР