Смятам, че заплащането на учителите трябва да бъде достойно, защото

...
Смятам, че заплащането на учителите трябва да бъде достойно, защото
Коментари Харесай

Стартова заплата за учител 1800 лева е разумна според министъра на образованието

Смятам, че заплащането на учителите би трябвало да бъде почтено, тъй като тяхната активност е ориентирана към работа с хора, от които зависи по-нататък бъдещето на България. Това разяснява по Българска национална телевизия служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов.

Той изясни, че сега минималната работна заплата на учителите е към 1485 лева, само че съгласно него, при тази инфлация, би трябвало да бъде нараснала. По думите му заплатата на един преподавател би трябвало да е към 1800 лева

„ Заплата, която му разрешава да обезпечи опцията му той да получи заем от банка, с цел да може да си закупи жилище и да връща този кредит; заплата, която му дава опция да има почтено битие, не става дума за възнаграждение на обикновените потребности като ток, парно, вода и т.н.; и заплата, която му дава опция той да се усеща обществено почетен “, уточни Пенов.

Служебният министър сподели още, че по Плана за възобновяване и резистентност ще бъдат обезпечени 500 млн. лв. за модернизиране на класните стаи и създаване на STEM кабинети. 

„ Същността на средствата и целевото ориентиране на средствата е за това да се построи по този начин наречената STEM среда. Ние не можем да разбираме STEM образованието единствено като закупуване на роботи, закупуване на 3D принтери, закупуване на модерни микроскопи, закупуване на други средства, които са свързани с технологията, с инженерните специалности, с математиката. Това е цялостна философия, с цел да може учениците в актуалното общество, в което технологиите от ден на ден и повече се развиват и актуалните публични връзки се развиват въз основа на софтуерното развиване, да могат учениците да имат съпричастност към тези процеси. Затова това е цяла философия на образование, за която са нужни материални средства и материална среда “, изясни Пенов. 

Той добави, че в този момент има опция да бъде построена STEM среда във всяко учебно заведение, с цел да се усъвършенства преподаването на образователното наличие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР