Смятам, че това е провокация, която не носи никаква полза.

...
Смятам, че това е провокация, която не носи никаква полза.
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: Провокация без полза

" Смятам, че това е провокация, която не носи никаква изгода ". Това съобщи министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски във връзка откриването на българския клуб в Охрид Цар Борис Трети в Охрид в петък, написа Оффнюз.

" Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, макар че е открит от жители на Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква изгода. Смятам, че откриването на културен център би трябвало да носи името на някой, който сплотява, а не на някой, към който жителите на тази страна имат отрицателни усеща, освен македонците, само че най-вече евреите, тъй като знаем какво се случи на еврейската общественост у нас през Втората международна война ", сподели в изявление за ТВ 21 Ковачевски.

На откриването на клуба в петък участваха посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул на страната ни в Битоля Димитър Иванов, доктор Милен Врабевски, с чието подпомагане клубът е обзаведен и оборудван, представители на дипломатическата ни задача, както и на българските сдружения в Северна Македония.

Под звуците на вувузели, възгласи " Македония ", " татари ", " фашисти ", яйца, бутилки с вода и сокове летяха към прозорците на помещението, до момента в който вътре посланикът ни Ангелов и Врабевски прерязаха лентата за откриването на клуба.

Според него основаването на такива клубове е дело на дребни групи хора, които имат персонални ползи да основават клубове с такива имена.

Македонския министър председател сподели още, че законодателството на страната е " прекомерно демократично " във връзка с основаването на неправителствени организации и сдружения, както и във връзка с наименованията, " даже на търговски сдружения и компании ".

От думите му стана ясно, че се приготвя нов закон за сдруженията на жителите, който би трябвало да предотврати това.

" Призовавам всички политически партии да вземат участие във завършването на това законово решение, тъй като би трябвало да се постави завършек на такива групи и лица, които за втори или трети път злоупотребяват с възприятията на жителите на тази страна, по персонални аргументи ", акцентира Ковачевски.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски поддържа митинга.

Според него " би трябвало да се намерят нужните механизми за санкциониране, в това число и с отменяне на регистрацията на тези сдружения ", на всичко, което нарушава националните усеща на македонския народ.

" Протестът в Охрид против е завършил без особени нарушавания на публичния ред и обратно на изказванията, не е имало опити за конфликт с полицията ", добави Спасовски.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР