Смятам, че няма да има предсрочни избори. Това сподели в

...
Смятам, че няма да има предсрочни избори. Това сподели в
Коментари Харесай

Николай Василев: Въпреки грешките по-добре е да няма предсрочни избори

Смятам, че няма да има предварителни избори. Това показа в студиото на Евронюз България финансистът и някогашен вицепремиер Николай Василев по отношение на политическата и икономическа обстановка в страната. Той означи, че за страната е по-добре да няма предварителни избори и изрази убеденост, че това е допустимо.

" В момента ни ръководят хора, които откровено имат вяра, че колкото повече задължения вземаме, колкото повече бюджетен недостиг осъществяваме и колкото повече пъти актуализираме бюджета по средата на годината, толкоз по-добре. Това е все едно да имате някое приятелско семейство, което споделя, че колкото повече потребителски заеми вземем тази седмица, ще бъдем по-щастливи и ще бъдем по-добре. Само че ще пристигна друга седмица, когато ще би трябвало да ги връщат и тогава ще схванат, че са позволили неточност ", разяснява Василев.

Всички държавни управления по света, като вземат дълг, имат положителни планове. Но както знаем, пътят към пъкъла е застлан с тях. Ще дойдат години, когато при обслужването на дълга единствено лихвите ще бъдат милиарди на година, означи финансистът.

През тази година ще имаме (засега) позитивен стопански напредък. Доходите ще бъдат най-високите в историята на страната, а безработицата - на едно от най-ниските равнища, предвижда Николай Василев. Той изрази опасенията си, че може да има и по-лоши години в бъдеще.

Ако в този момент желаеме да имаме огромен недостиг, какво остава за едни по-проблеми години, попита той.

По мотив на таблото с дълга на страната, Василев разясни, че обществото би трябвало да бъде осведомено какъв брой е националния дълг.

Компанията Експат Капитал, чиито ръководещи сътрудници са Николай Василев и бизнеспартньорът му Никола Янков, конфигурира специфичен екран на балкона на своя офис на кръстовището на бул. " Цар Освободител " и ул. " Г. С. Раковски " - по диагонал против Военния клуб в София. Устройството е наречено " Часовник на дълга " и демонстрира приблизителното равнище на българския обществен дълг.

Изчислили сме, че до края на тази година той (дългът) ще се усилва приблизително с 333 лв. на секунда, или 20 хиляди лв. на час, или към милиард лв. на месец. Ако се одобри по-високият таван на нарастване на дълга до 10 милиарда тази година (от малко над 7 милиарда лв., планувани все още - б.р.), е доста евентуално в края на годината дългът да бъде още по-висок от плануваното, разяснява Николай Василев. Той напомни, че България с доста тежки години на промени (между 1997 и 2008) от една от най-фалиралите и задлъжнели страни в света стана втората страна в света с най-нисък дълг.

Когато " тройната коалиция " (добра или лоша) си отиде, националният дълг беше по-малко от 10 милиарда лв.. Колкото ще бъде изтеглен единствено тази година, пита финансистът. Той изрази убеденост, че нито една страна не е забогатяла с взимане на задължения и дефицити.

Относно връзките в ръководещата коалиция, някогашният вицепремиер сподели, че в предишното, при предходни съдружни ръководства, тези връзки, въпреки да не са били идеални, " бяха на по-високо равнище ". `Имаше по-голямо почитание и връзка сред сътрудниците, в сравнение с в този момент. "

Василев допусна, че даже и да нямаше коронавирус пандемия и война в Украйна, днешните ръководещи щяха да организират същите политики. Те просто се занимават с харчене на пари, с разпределяне, с задължения и дефицити, с актуализации и единствено това.

Николай Василев увери, че би бил " най-шумният подкрепящ " възможни съкращения в администрацията (за оптимизация в няколко министерства приказва преди дни вицепремиерът Асен Василев - б.р.). Той добави, че поддържа някои сегашни политики - повишение на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност на 10 хиляди лв., повишение на данъчния заем за родители с деца... Но в същото време посочи, че би желал да види по-голяма, по-всеобхватна демографска политика - съгласно него, " такива мънички мерчици " няма да доведат до по-висока раждаемост.

По отношение на възможното приемане на еврото, Василев направи конкретизиране, че не счита, че в миналото от " ИТН " са споделили, че са срещу еврото. Не съм чул за последната една година Има Такъв Народ да каже, че са срещу приемането на еврото. Ако някой различен е чул, да го покаже, разяснява Василев въз основа на настояването на Има Такъв Народ Нционалният проект за приемане на еврото да бъде прегледан и утвърден от Народното събрание.

Финансистът е на мнение, че по тематиката са нужни разбори и по-добра акция, " каквато в България обичайно няма ".

Ние постоянно, като най-големите скептици и троянци в Европейски Съюз, не си задаваме въпроса за какво 20-ина страни са в еврозоната, а няколко били отвън еврозоната и ние се съпоставяме с тях. Тоест, ние сме привикнали с комплекса на най-големия двойкаджия в класа, който по всичко в действителност желае да е финален, разяснява Николай Василев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР