Смятам, че не са нарочни тези приказки с произхода на

...
Смятам, че не са нарочни тези приказки с произхода на
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров: Карпов и Путин толкова знаят за азбуката и така си говорят - невежество! Но ще сгрешим, ако политизираме и не поканим руския президент у нас

Смятам, че не са нарочни тези приказки с произхода на писмеността. Толкова знаят – по този начин си приказват. Единият е шахматист, другият политик. Невежество! Не им е работа да навлязат в детайлите на българската писменост. С тези думи шефът на НИМ проф. Божидар Димитров разяснява отначало разразилия се скандал към българската писменост. „ Владимир Путин и Карпов не са Русия. Един куп съветски учени настояват това, което аз споделям. Руският патриарх го сподели пред 2013 година, че писмеността е пристигнала от България”, акцентира той пред Българска национална телевизия.

„ Кой е Карпов – един шахматист, един състезател! Питайте Христо Стоичков тогава. Не зная дали ние не политизираме ненужно за да не поканим Путин у нас, което ще бъде огромна грешка”, безапелационен бе шефът на НИМ.

Проф. Димитров сподели доказателствата, че двамата братя Кирил и Методий са българи и са написали българските букви - икона от епохата на Възраждането. Над облиците им написа „ Просветители български”. И с цел да не стане някоя неточност, иконописецът е добавил „ Тия и се написаха буквите български”.

„ Има разногласия към глаголицата, не към кирилицата. Известно е, че тя е българска държавна писменост. Създадена е от възпитаник на Кирил и Методий – Климент, в Плиска и е одобрена в Преслав”, уточни той пред Българска национална телевизия.

„ Борис като християнин прави задачи към Голямата базилика в Плиска. От там тези задачи стартират агитация на християнството в Полша, Русия и Чехия. В Полша и Чехия не съумяват. Пред X век задграничните епископи са премахнати от папата, само че в Русия – не. Кирилицата се популяризира съвсем незабавно по съветските земи”, посочи историкът.

По думите му министър председателят Борисов вярно е отменил срещата си с Анатолий Карпов след изявленията му за писмеността. „ Аз бих направил същото”, отсече именитият професор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР