Смятам, че не бива през медиите да се комуникира подобен

...
Смятам, че не бива през медиите да се комуникира подобен
Коментари Харесай

Проф. Гетов за оставката си: Подобен проблем не бива да се комуникира през медиите

„ Смятам, че не трябва през медиите да се комуникира сходен проблем “. Така зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов разяснява пред Българска национална телевизия поисканата през вчерашния ден негова оставка от страна на Българския лекарски съюз. „ Смятам, че думите през вчерашния ден са изпуснати. Повече от 10 години съм в този бранш на разнообразни позиции и през всичките тези години съм имал отлични колегиални и професионални връзки както с Лекарския съюз като членове, по този начин и с управленията на Лекарския съюз “, добави той.

Предвид обстоятелството, че оставката му бе поискана по отношение на проблемите с медикаментите, както и е-рецептите, проф. Гетов бе безапелационен, че нито едно от решенията във връзка с електронните предписания не е взимано еднолично от него.

„ На второ място, ние изпълняваме решение на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание от началото на август тази година, с което те ни задължиха в най-кратки периоди да се вкара електронно определяне на всички медикаменти по лекарско наставление. По мое предложение бяха включени единствено антибиотиците и медикаментите за лекуване на диабет “, сподели още зам.-министърът.

„ За мен персонално няма връщане обратно електронната рецепта. За целия интервал са предписани към 325 000 предписания за антибиотици, като са изпълнени към 70% от тях. Намалява с доста бърз ритъм делът на анулираните електронни предписания по разнообразни аргументи “, сподели още проф. Илко Гетов.

„ Само за трите седмици, в действителност в този момент изтичат, откогато е въведено, съпоставено със същия интервал на предходната година, към 1/3 е намаляла използването на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са същински проценти, защото може да има презапасяване и други разнообразни фактори, ние знакът - понижаване на лекарствената приложимост на антибиотици и предварителна защита на антибиотичната устойчивост, сме го постигнали с една мярка “, разяснява Илко Гетов.

Той разяснява и възбраната за експорт на антидиабетни лекарства, наложена от Министерство на здравеопазването, като напомни, че тя е краткотрайна – за към 8 седмици. „ Към днешна дата има сериозен дефицит единствено за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са задоволени “, съобщи проф. Гетов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР