Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото

...
Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Време е да преразгледаме 10-процентния плосък данък

" Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък налог ", тъй като " прогресивното подоходно облагане разрешава да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото ". Това съобщи в особено изявление за Българска телеграфна агенция ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, която приказва за първи път пред българска медия, откакто в края на предходната седмица бе решено тя да управлява Фонда за нов петгодишен мандат.

Когато България одобри плоския налог беше вярно решение. Целта тогава беше да излязат парите " на ярко ". Сега имаме по-добри институции и не е нужно да привличаме парите да излизат " на ярко " с 10-процентен плосък налог. Ако погледнете света, диференциране на данъчната ставка се приема като вярно. Диференцираната данъчна ставка, или казано като прогресивното подоходно облагане, разрешава да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото.
 
По време на изявлението, което се организира в централата на МВФ във Вашингтон, Георгиева разяснява и тематиката за еврозоната. „ България направи, както и останалия свят, битката с инфлацията приоритет и е реализирано много в това отношение. Инфлацията продължава да спада и чакаме да я забележим до края на годината в диапазона към 3 на 100. София има път, по който да извърши условията за влизане в еврозоната “, споделя Георгиева.
 
Но, също както говорихме и за Съединени американски щати, е добре да има поддръжка за хората и за бизнеса, само че не е добре, в случай че тя се трансформира в по-висока инфлация. Не единствено че не е добре за влизането на България в еврозоната, само че и за българските жители. Инфлацията е налог върху приходите на хората и изключително по-бедната част от популацията доста страда от нея. Изисква се политическа воля. Това, което виждам от разнообразни отчети за страната, е, че има единение за влизане в еврозоната и има такава опция. Тоест, въпросът е на политически приоритет и на политическа воля, добави тя.
 
 istock istock
По думите й, макар че предстоят нови избори, когато има единение сред главните политически сили по дадена тематика, задачата може да бъде реализирана. Аз персонално считам, че не би трябвало да пропущаме този късмет. Ние към този момент отложихме няколко пъти това. Трябваше да сме преди Хърватия, след това дружно с Хърватия, в този момент сме след тях, само че се надявам решението да вървим напред, да бъде подкрепено със съответните политически дейности.
 
Ще повторя нещо, което съм казвала и преди – щом сме във валутен ръб, ние консумираме паричната политика на Европейската централна банка. Не съм чула в Българя да има предпочитание да се излезе от валутния ръб. И тук идва въпросът –  за какво ние желаеме да консумираме политика, в чието образуване ние не участваме, сподели шефът на МВФ.
 
Тя добави, че опитът на другите страни е от голяма важност. Ние видяхме, че страните от някогашния социалистически лагер, които влязоха в еврозоната, нямаха стремглав скок на цените, а имаха усъвършенстване на икономическите индикатори.

Хампарцумян: Средната класа надплаща, данъкът за тях е напредничав

При възможен потрес участието ни в еврозоната също може да е потребно, тъй като ще имаме отбрана и няма да би трябвало да разчитаме единствено на себе си. От толкоз време върви тази тематика – дано да я доведем до сполучлив край, счита Кристалина Георгиева. Според нея приемането на страната ни в еврозоната през 2025 година е допустимо. Предстои до септември месец, когато се актуализират анализите за България, ние към момента имаме време да доведем инфлацията до равнищата, на които тя би трябвало да бъде. Това значи държавните управления до тогава да не инжектират в стопанската система проинфлационни импулси. Ако ние покрием критериите, проектът ще бъде изпълнен.  Ние знам, че традицията е да се влиза в еврозоната на 1 януари, само че на никое място в еврозоната няма такова решение, което да споделя, че не може да е на 1 март, на 1 юни или септември, т.е. в случай че ние сме обединени към тематиката за влизане в еврозоната, дано да я следваме поредно и тя ще се случи, уточни шефът на МВФ.
 
 istock istock
Пред Българска телеграфна агенция ръководещият шеф на Международния валутен фонд посочи и целите си като началник на интернационалната финансова институция. " Трябва да продължим да следим инфлацията в страните, където този проблем още е настоящ. Като цяло обаче процесът на дезинфлация върви добре, откакто нарастването на цените доближи връхна точка през 2022 година Някои страни реализираха този резултат и започнаха да понижават лихвените проценти (Швейцария - бел. авт.). Китай от своя страна е в дефлационен развой, а Япония направи лихвите си позитивни, откакто дълги години те бяха негативни ", уточни тя.
 
Според нея в тези условия по никакъв начин не е елементарно да се реши по кое време централните банки могат да смъкват лихвите. През идващите месеци ще станем очевидци по какъв начин водещите централни банки най-вероятно ще следват друг път. Не е изключено да забележим " Банк ъв Ингланд " и Европейската централна банка да тръгнат към събаряне на лихвите преди Управлението за федерален запас на Съединени американски щати.

Най-впечатляващият и разочароващ факт, който откри наше проучване е, че продуктивността на труда на всички места е ниска. Съединените щати са малко по-добре по този индикатор, тъй като нововъведенията тук вървят по-добре и тъй като пазарът на труда тук се зарежда с имигранти. Парадоксът обаче е, че имиграцията политически се вижда като проблем, а стопански тя оказва помощ на американската стопанска система, добави Кристалина Георгиева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР