Смятам, че България е суверенна държава и като такава взема

...
Смятам, че България е суверенна държава и като такава взема
Коментари Харесай

Мария Габриел: Преди ротацията, ще се даде оценка на всеки министър, включително и на мен

Смятам, че България е суверенна страна и като такава взема своите суверенни решения. Изказвания като това на Мария Захарова не са в тона на дипломацията и демократичността. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в ефира на бТВ.

 

На въпрос привикала ли е съветския дипломат Елеонора Митрофанова, тя изясни: „ Във всеки един миг или обстановка, при която е имало мотив за такива диалози, това се е случвало. Имаме своето право да си отстояваме решенията. ”

 

„ Мястото на Паметника на руската войска е в музея. България е в Европейски Съюз и в НАТО, създали сме своя избор. Солидарността с Украйна е взаимност с демократичните правила. Виждаме какъв брой значимо е да продължаваме да поддържаме поредно и с каквото е належащо Украйна, тъй като надалеч спорът не визира единствено нея. Все отново Черно море ни е значимо, нали? ”, акцентира тя.

 

Габриел добави, че е значимо в този развой да не оставаме само на позицията да дебатираме нещо, което е ясна истина – съветската експанзия в Украйна е стартирана от Русия. Украйна е в правото си да се пази. България има дейна роля и отстоява своята позиция.

 

„ Имаме ротация, имаме държавно управление, всеки ден партиите намират път към разговор. Вярвам, че за шест месеца България отстоява толкоз поредна позиция по повод Шенген, еврозоната, обръщането на вниманието към значими обществени тематики. Трябва може би да дадем по-голяма видимост на свършеното положително, с цел да не вземат превес неразбирателството и полемиката ”, сподели още вицепремиерът.

 

Тя счита, че да се случи ротацията ще е демонстрация на политическа зрялост, а България сподели през последните шест месеца, че е способна на това. „ Преди да се случи ротацията, има значим миг, в който ще се даде оценка на всеки един, в това число на мен. Важно е двамата с премиера Николай Денков да имаме ясна оценка по повод постигнатото от всеки министър, както и удовлетворението на жителите. На този стадий не виждам мотив да излизаме отвън съглашението ни отпреди 6 месеца. ”

 

Отговорното държание на един предстоящ министър-председател е не да прави смени поради самите смени. Каквато и промяна да има, тя би трябвало да се основава на резултатите, поддръжката на парламентарните групи. За вътрешния министър Калин Стоянов вицепремиерът добави: „ Аз работя прелестно с него. Смятам, че това, което виждаме по тематиката Шенген, е ясна оценка за това по какъв начин България работи в синхрон сред вътрешното и външното министерство. ”

Тя напомни, че всеки един от министрите е бил разискван сред нея и акад. Николай Денков.

 

Външният министър изясни, че позицията на Унгария за влизането на България в Шенген не е изненада. „ С министъра на външните работи на Унгария имахме диалог преди седмици, в който той доста ясно, че тази тематика е обвързвана с въпрос за националната сигурност “.

„ Унгария доста ясно и по дипломатически път изрази своето виждане. В момента за нас е доста значимо “, добави тя.

 

Габриел още един път удостовери, че страната ни ще отстоява присъединение и със сухопътните граници, а освен по въздух, както предлага Австрия, с цел да вдигне ветото.

" България упорства до края на годината да има доста ясна времева рамка във връзка с влизането в Шенген, разяснява тематиката Мария Габриел. България има мощна позиция заради обстоятелства и резултати, уточни тя и напомни, че Европейската комисия е признала, че имаме мощна система за ръководство на границата и България е основна за опазването на външната граница на Европейския съюз.

 

" Няма съображение да считаме, че ще има делене на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме ", успокои министърът на външните работи.

 

Според Габриел е доста значимо процесът по конституционните промени да бъде приключен. Всички тези тематики дават възприятие за правдивост на българските жители, счита тя.

 

„ Солидарността с Украйна е взаимност с демократичните правила, със отбраната на териториалния суверенитет на една страна. Виждаме какъв брой е значимо да поддържаме с каквото можем Украйна, тъй като надалеч спорът не визира единствено Украйна “, уточни тя.

 

Габриел акцентира, че се отнася с почитание към позицията на президента Румен Радев по отношение на помощта за Украйна, само че напомни, че външният министър е този, който показва външнополитическата позиция на страната.

 

За похитения български транспортен съд „ Руен ” Габриел разгласи: „ Разполагаме с информация от първия час, в който се случи отвличането на кораба. В непрекъсната връзка сме с всички институции и интернационалните сътрудници, които да спомагат в обстановката. За нас е водещо положителното здраве на сънародниците ни и тяхното връщане. В момента те са добре. ”

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР