„Смятам, че атаката е персонално срещу мен. Болницата стои добре.

...
„Смятам, че атаката е персонално срещу мен. Болницата стои добре.
Коментари Харесай

Директорът на сливенската болница с връзваните бебета: Атаката е лично срещу мен

„ Смятам, че офанзивата е персонално против мен. Болницата стои добре. Приемам го по този начин, тъй като като ръководител на Сдружението на регионалните лечебни заведения съм казвал своето мнение неведнъж пред Министерството на здравеопазването, пред НЗОК и Здравната комисия в Народно събрание, че това, което се прокарва като политика по отношение на регионалните лечебни заведения, ще докара до внезапно утежняване на тяхното финансово положение до края на годината “.

Това сподели изпълнителният шеф на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “- Сливен доктор Васислав Петров пред Българска телеграфна агенция във връзка изнесената от доцент Васил Пандов - шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето в оставка информация за нарушавания в лечебното заведение.

Той отхвърли обвиняванията за нарушавания в областта на публичните поръчки като несъстоятелни и е безапелационен, че през последните четири години не са установени нередности от проверяващите органи във връзка с извършени публични поръчки и документите по тях. Няма издадени актове нито на изпълнителния шеф, нито на длъжностни лица от болничното заведение. Преди повече от четири години е открито нарушаване от АДФИ за задържане на гаранция повече от 30 дни, за което шефът е платил санкция от 100 лв..

По мотив обвиняванията за невзети ограничения при откритите случаи на фиксиране на деца в Педиатричното поделение доктор Петров съобщи, че по този случай е осъществена инспекция от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ и Държавната организация за протекция на детето. Дадени са били рекомендации и от болничното заведение са изготвили напълно нов устав.

"Трябва да го има в правилника на всяка болница, тъй като тези случи са за деца, които са без майки и е рисково да бъдат оставени сами с включена венозна инфузия. Бяха наложени дисциплинарни санкции на цялата промяна, която е била на работа, на началника на отделението и старшата здравна сестра за несбъднат надзор. Сега се вършат ежеседмични инспекции от зам. -директора по медицинските действия и гл. здравна сестра, както и ежедневни инспекции от старшата сестра и началника на отделението. Считам, че сме подхванали всички ограничения, с цел да се приключи тази процедура “, сподели доктор Петров.

На конференция на 1 април началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето Васил Пандов разгласи, че в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ – Сливен са осъществени две инспекции от страна на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ поради сигнали и репортажи, свързани с фиксиране (връзване) на деца за болничните кревати.

По думите му инспекциите откриват, че тази процедура е била одобрена във вътрешния устав от управлението на болничното заведение. Според проверяващите това е нарушаване на медицинските стандарти. При втора инспекция, три месеца по-късно, се открива, че по време на инспекцията децата са закрепени единствено за времето, в което им се правят вливания. В късните часове на същия ден се прави последваща инспекция и се установи, че децата още веднъж са завързани по същия метод, добави Пандов.

По думите му съгласно Закона за лечебните заведения шефът на болничното заведение носи цялостна отговорност за организацията и активността на лечебното заведение. Други инспекции, осъществени през 2019 година и 2020 година, установяват нарушавания в региона на публичните поръчки, както и несъгласия в документите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР