Смята се, че юе е възникнал като оръжие, но по-късно

...
Смята се, че юе е възникнал като оръжие, но по-късно
Коментари Харесай

Церемониална брадва-жезъл отпреди 6300 г. откриха в Китай

Смята се, че " юе " е зародил като оръжие, само че по-късно е бил по-често употребен в ритуали като церемониална секира през бронзовата ера
В гробница на 6300 години в източната китайска провинция Дзянсу археолози са разкрили огромен каменен " юе " - параден артефакт, сходен на секира, съобщи Синхуа, представена от Българска телеграфна агенция.

Артефактът, за който се счита, че е най-големият добре непокътнат праисторически каменен " юе ", намиран в Китай, е открит неотдавна в местността Сансинцун в град Чанчжоу.

Смята се, че " юе " е зародил като оръжие, само че по-късно е бил по-често употребен в ритуали като церемониална секира през бронзовата ера.

Каменното оръжие е необятно към 36 см, има огромен отвор в центъра и няма следи от приложимост. То е било сложено до главата на мъжа, заровен в гробницата, която е видимо по-голяма от другите в региона.

" Това навежда на мисълта, че преди повече от 6000 години някои " юе " към този момент не са били употребявани като инструмент, а са се трансформирали в знак на персонален статус или власт ", сподели Ли Моран, откривател от Института по археология към Китайската академия за публични науки, който управлява разкопките на обекта.



Притежателят на гробницата е бил заровен с каменен казан, каменен нож и повече от 20 долни челюстни кости от домашни свине, а до кръста му бил подложен различен каменен " юе ".

" Използването на каменния " юе " като скиптър и обреден предмет демонстрира, че популацията е почнало да се разслоява ", споделя Ли и прибавя, че откритието е от изгода за проучването на най-ранната конструкция на властта в Китай и нейната еволюция.

Открит за първи път през 1993 година, неолитният обект в Сансинцун разкрива доста костни артефакти, каменни принадлежности и произведения от нефрит при новият сезон от разкопки, който стартира през април 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР