Смята се, че въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване

...
Смята се, че въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване
Коментари Харесай

Обмислят въвеждането на мултифондова система в пенсионното осигуряване

Смята се, че въвеждането на мултифондова система в пенсионното обезпечаване ще донесе редица изгоди, като да вземем за пример по-големи натрупвания в самостоятелните сметки и надлежно по-големи пенсии. Такава обаче няма. Защо?

Мултифондовете са капиталови портфейли с друг рисков профил - закостенял, уравновесен или нападателен, в границите на един пенсионен фонд. Те се разграничават по каузи на акциите по отношение на облигациите в капиталовия порфейл. В момента обаче пенсионните сдружения са лимитирани в капиталовата си политика.



" Успяваме да осигурим заместващ приход на нашите клиенти сред 5-10%, само че в случай че имаме мултифондове, този заместващ приход щеше да е по-висок, т.е. в случай че хората на по-млада възраст бяха вложили по-динамично, допълнително акции, в този момент щяха да имат по-големи натрупвания ", сподели Владислав Русев, основен изпълнителен шеф на пенсионно осигурително сдружение.

Мултифондовете ще понижат натиска върху Държавното публично обезпечаване и непрекъснато възходящия недостиг в първия дирек на пенсионната система, подкрепян със средства от налози, показват за Българска национална телевизия от Комисията за финансов контрол. Институцията показва още, че по-гъвкавите пенсионни системи, по-добре минимализират рисковете от разнородните рецесии в последните години.

" Този недостиг вследствие на много съществено изкривяване на пенсионния модел, вследствие на политически решения, свързани с доста сериозен растеж в миналната пенсия за стаж и възраст ", изясни проф. Людмила Векова, учител в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ".

" Това, което сме виждали в страни, в които има мултифондове в година, когато тук осъществяваме приблизително към 10% позитивна рентабилност, мултифондовете в други страни са осъществили 20 и повече % ", съобщи Владислав Русев, гл. изпълнителен шеф на пенсионно осигурително сдружение.



По разнообразни аргументи законопроекти за въвеждането на мултифондове в предишното не се успявали да стигнат до обнародването им в Държавен вестник.

" В момента Асоциацията на пенсионните сдружения дружно с Комисията за финансов контрол още веднъж приготвя идея за въвеждане на мултифондовете ", добави Русев.

Най-рано в средата на годината ще има готово предложение, което би трябвало да бъде припознато от изпълнителната власт, с цел да се насочи към Народното събрание. Междувременно се чака и формалният отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване, който да поддържа промяната.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР