Смята се, че те са отговорни за около 500 000

...
Смята се, че те са отговорни за около 500 000
Коментари Харесай

СЗО: 5 милиарда души са изложени на токсични трансмазнини в хранителните продукти

Смята се, че те са виновни за към 500 000 случая на преждевременна гибел от коронарна болест на сърцето всяка година

Усилията за унищожаване на индустриално създадените мазнини имат да извървят дълъг път, като 5 милиарда души са изложени на токсични мазнини, добавяни в доста хранителни артикули, съобщи здравната организация на Организация на обединените нации, представена от Агенция Франс Прес и БГНЕС.

През 2018 година Световната здравна организация прикани нездравословните трансмастни киселини да бъдат изкоренени до 2023 година Смята се, че те са виновни за към 500 000 случая на преждевременна гибел от коронарна болест на сърцето всяка година. Въпреки че 43 страни с общо население от 2,8 милиарда души към този момент са въвели политики за най-хубави практики, по-голямата част от света остава незащитена, съобщи тя.

В годишния си отчет за напредъка СЗО признава, че задачата към момента не е реализирана.

Промишлено създадените трансмазнини постоянно се употребяват в пакетирани храни, печени произведения, масла за готвене и пасти за мазане.

" Трансмазнините нямат никаква известна изгода и крият големи опасности за здравето, които водят до големи разноски за здравните системи ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. " За разлика от това, премахването на трансмазнините е стопански дейно и има големи изгоди за здравето ", сподели той. " Казано по-просто, трансмазнините са отровен химикал, който убива, и не би трябвало да имат място в храните. Време е да се отървем от тях един път вечно. "

СЗО съобщи, че 9 от 16-те страни с най-голям подобен дял на смъртните случаи от коронарна болест на сърцето, породени от приема на трансмазнини, не ползват политики за най-хубави практики. Сред тях са Австралия, Азербайджан, Бутан, Еквадор, Египет, Иран, Непал, Пакистан и Южна Корея.

Франческо Бранка, шеф на СЗО по въпросите на храненето и сигурността на храните, съобщи пред кореспонденти, че политики за елиминиране на трансмазнините се ползват в 60 страни, които обгръщат 3,4 милиарда души или 43% от международното население. От тези страни 43 ползват стандартите за най-хубави практики. Най-добрите практики значат или наложително национално ограничаване от 2 грама промишлено създадени трансмазнини на 100 грама общи мазнини във всички храни, или национална възбрана за произвеждане или потребление на отчасти хидрогенирани масла, които са главен източник на трансмазнини.

" СЗО и сътрудниците ѝ приканват страните с високо натоварване като Египет, Иран, Пакистан и Южна Корея да подхващат незабавни дейности ", сподели той. " Има някои райони в света, които не имат вяра, че казусът съществува ", сподели той и настоя, че е " елементарно за тях да подхващат дейности, с цел да предотвратят изхвърлянето на тези артикули ".

Том Фриден, президент на организацията с нестопанска цел " Решителност за избавяне на живот ", която си партнира със СЗО при правенето на отчета, се съгласява.

" Просто няма опрощение за нито една страна да не предприеме дейности за отбрана на своя народ от този неестествен отровен химикал ", сподели Фриден, някогашен шеф на американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР