Смята се, че през 1901 година във Военния клуб във

...
Смята се, че през 1901 година във Военния клуб във
Коментари Харесай

Около 1901 г. е украсена първата новогодишна елха във Варна

 Смята се, че през 1901 година във Военния клуб във Варна е била украсена първата новогодишна елха, заяви за Радио " Фокус " – Варна Лидия Петрова, етнолог и дълготраен шеф на Етнографския музей във Варна.

По това време във Военния клуб в града са били проведени и новогодишни балове. Дамите и кавалерите там са носили закупени от чужбина съвременни за времето си дрехи – рокли и фракове.

На тези балове нормално е свирил боен оркестър. След това за Нова година новогодишни елхи са почнали да се украсяват и по варненските домове. Тази традиция последователно придобива все по огромна повсеместност и при започване на 50-те години на предишния век Нова година към този момент се посреща с елха във всеки един дом.

Според друга, по-ранна традиция, в новогодишната вечер деца са ходили по варненската чаршия с фенерчета и са пожелавали благополучие на притежателите на магазини, които надлежно са ги дарявали със сушени плодове, ошав, бонбони или други лакомства.

Освен това, преди време във Варна млади мъже са ходили от къща на къща и са пожелавали на стопаните с песни здраве и изобилие, за което са получавали блага или най-малко почерпка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР