Смята се, че от началото на войната в Украйна над

...
Смята се, че от началото на войната в Украйна над
Коментари Харесай

Все повече експерти бягат от Русия: Това е фатално за цялото руско общество


Смята се, че от началото на войната в Украйна над 100 000 съветски специалисти към този момент са напуснали родината си заради боязън от преследвания. " Това е съдбовно за Русия и за цялото съветско общество. "

Домашните, които е проверявала преди лятната почивка, може да се окажат последните в нейната кариера. Учителката по математика от Москва Татяна Червенко се надява да резервира работата си и през новата образователна година. Това обаче не е по никакъв начин несъмнено. Заради откритата ѝ антивоенна позиция тя се е трансформирала в прекомерно неуместна за учебната администрация. " Оказват ми напън постепенно, само че поредно. Дори и за видимо незначителни неща ", споделя тя пред Дъждовни води.

Татяна Червенко е измежду стотиците хора,. Протестът, в който тя е взела участие, е бил кротичък, само че все пак е била задържана и санкционирана към 300 евро. Последвала персонална среща с директорката на учебното заведение, на която била запитана за политическите ѝ възгледи. Било ѝ обяснено, че нейните дейности са неприемливи. " Попитах: Защо? Това е моето свободно време. Тя отговори: " Да, само че родителите на учениците Ви може да са срещу ", споделя Червенко.

Татяна Червенко не знае дали ще може да продължи да работи като преподавател.

" Станете и си тръгнете! "

Историята на учителката не е изолиран случай. В цяла Русия държавните и публичните чиновници биват сплашвани. С претекста, че всеки, който е против войната, е срещу страната. Наскоро да вземем за пример към академични ректори заваляха обществени закани от Думата, долната камара на съветския парламент. Нейният ръководител Вячеслав Володин предизвести: " Става дума за сигурността на нашата страна. Бъдещето на страната ни. Ето за какво вие, скъпи ректори, с цялата си приемливост, би трябвало да осъзнавате своята отговорност. Ако не, просто напуснете. Станете и си тръгнете. "
Редакцията предлага
От преподавателската асоциация " Алианс на учителите " се притесняват, че сходни изказвания от най-високо равнище могат да доведат до заглушаване на сериозно мислещите преподаватели. Светлана Лосовская, член на Алианса, разяснява пред Дъждовни води: " Това е съдбовно за Русия и за цялото съветско общество. В момента претърпяваме нещо като студена революция в Русия. "

Смята се, че повече от 100 хиляди съветски експерти към този момент са напуснали родината си заради боязън от преследвания. Журналисти, учени, IT експерти и актьори бягат в Грузия, балтийските страни, Турция и Германия. Сред тях е и известният млад историк и набожен откривател Константин Михайлов, който от няколко седмици живее във Виена. " Съществуват от ден на ден забрани, държавната власт се намесва от ден на ден и повече в историята, за която знае доста малко. Ето за какво избрах да приказвам даже за безобидни неща от безвредно разстояние. "

В Русия господства " автоцензура, проведена от страната "

Но нещата, които в миналото са изглеждали безобидни на съветските управляващи, през днешния ден към този момент не се възприемат по този начин. Михайлов е откривател на Руската православна черква, като специалността му са въпросите на пола, в това число хомосексуалността. Подобни проучвания са рисковани в модерна Русия, споделя той. Сега работи върху книга за новите религиозни придвижвания. Много от тях биват обявявани за екстремистки. " Разбира се, аз не съм член на тези придвижвания, само че мога да бъда разгласен за екстремист, тъй като върша проучвания за тях. " В Русия към момента публично няма цензура, само че съгласно Михайлов

Извън откритата антивоенна позиция, младите руснаци вземат решение да бягат от родината си и по практични аргументи. 23-годишният IT експерт Роман Стич работи главно за непознати клиенти. Но след изключването на Русия от интернационалната система за парични преводи SWIFT, той съвсем не може да работи от Москва. " За мен работят 80 души - и аз мисля на първо място за тях. Съществуват и политически аргументи. Не искам да заплащам налози в милитаристична Русия и не желая повече да бъда свързван с тази страна. " Стич се намира в Грузия, където вижда своето бъдеще. Както и на хиляди други " почтени " руснаци, както той назовава сънародниците си, които се афишират срещу войната.

За разлика от него, учителката по математика Татяна Червенко не желае да напуща Русия. Съвсем неотдавна, споделя тя, ученичка отишла разплакана при нея. Момичето имало родственици в Украйна и не знаела с кого да поговори за това. Точно поради такива моменти тя е търсена като преподавател. В момента Червенко е в лятна почивка. Ако по-късно загуби работата си, ще се обърне към съда. И счита да се бори до дъно.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР