Смята се, че инфарктът на миокарда е свързан главно с

...
Смята се, че инфарктът на миокарда е свързан главно с
Коментари Харесай

Контрастният душ може да предизвика инфаркт

Смята се, че инфарктът на миокарда е обвързван основно с други съпътстващи болести, като висок холестерол и хипертония. Внезапното прекъсване на притока на кръв към сърцето може да докара до рисков дефицит на О2 в този орган. Един табиет при взимане на душ може да форсира появяването на признаците, оповестява "Дейли Експрес ".
Много от жертвите на инфаркт се оплакват от болежка в гърдите и зной в моментите, предхождащи инфаркта. Всяка година 10 000 души биват приети в болница вследствие на това положение, само че за благополучие актуалните способи на лекуване могат да спасят доста от тях.
Според някои специалисти при хора със сърдечносъдови болести въздействието на неочакваните промени в температурата на изливащата се вода върху тялото може да бъде рисково.
Специалистите от Медицинското учебно заведение в Харвард изясняват: "Инфарктът настава, когато кръвният поток в една от коронарните артерии на сърцето ненадейно се блокира или внезапно се забави. Такъв инфаркт се назовава още инфаркт на миокарда. Най-честата причина за ненадейно задръстване на коронарна артерия е кръвен съсирек ".
По-рано тази година "The Conversation " заяви, че студените душове могат да имат неподходящо влияние върху хората със сърдечни болести, "тъй като могат да провокират инфаркт на миокарда или нарушавания на сърдечния темп ". Шокът от излагането на студена вода води до стесняване на кръвоносните съдове под кожата, което усилва съпротивлението на кръвния поток в тялото. Това води и до увеличение на сърдечната периодичност, което затруднява изпомпването на кръвта в тялото. В резултат на това налягането в кръвоносните съдове е евентуално да се увеличи. По този метод, предизвиквайки стесняване на кръвоносните съдове, студената вода може да провокира инфаркт на миокарда даже при относително млади и здрави хора.
Американската асоциация за сърдечни болести цитира проучвания, съгласно които "рязкото потапяне в студена вода в горещо време може да аргументи инфаркт на миокарда даже при млади, здрави хора в положително физическо положение ".
Проучване, чиито резултати са оповестени в списание "Физиология ", открива, че неочакваното потапяне в студена вода е нездравословно за организма.
"Реакцията на организма на студения потрес е ориентирана към ускорение на работата на сърцето и ускорено дишане и може да опонира на реакцията на потапяне под вода, която работи по противоположния метод и е ориентирана към опазване на кислорода ", изясняват от Американската асоциация по сърдечни болести. Резултатът от това съвпадане е прочут като "автономен спор ". То предизвиква нарушавания в сърдечния темп и от време на време неочаквана гибел.
Професор Майк Типтън, който управлява Лабораторията за рискови условия към Университета в Портсмут, споделя, че влизането в студена вода би трябвало да става с нараснало внимание.
"Освен това хората би трябвало да са наясно, че водата, в която са се чувствали удобно в края на предходната година, е по-студена при започване на лятото и те са по-малко готови да се гмуркат в нея ", сподели той. "Честотата на сърдечните проблеми, породени от потапяне във вода, нормално се подценява ".
Въпреки това студените душове, в случай че се вземат деликатно, могат да бъдат потребни за здравето.
Досега най-обширното изследване на изгодите от студените душове е извършено върху извадка 3000 участници, живеещи в Нидерландия. Установено е, че при хората, които всеки ден вземат леден душ за 30, 60 или 90 секунди, вероятността да се разболеят е с 29% по-малка. Отделни изследвания демонстрират, че това може да се дължи на обстоятелството, че ниските температури имат подтикващ резултат върху имунната система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР