Смяната на външния министър е странно решение, което води само

...
Смяната на външния министър е странно решение, което води само
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е необичайно решение, което води единствено до един извод – че държавното управление явно е политическо, а не експертно, както се чака от едно служебно държавно управление.
Тези дни нямаше нищо, което да даде учредения да се приказва за смяна във външнополитическата теория на страната, безапелационен е дипломатът по отношение на думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към настоящия министър на външните работи.

" Става дума явно напълно единствено за вътрешнополитически причини. Това отразява по-сериозен и бездънен проблем - в България външната политика се преглежда не като национална, а като партийна. "

" Личностите в един длъжностен кабинет се преглеждат като партийни функционери, което е извънредно притеснително. Не става дума за политики. Всичко се свежда до персони и тяхната промяна. Г-н Димитров е експерт и то от доста висока класа, прекарал цялата си професионална кариера във Външно министерство, минал през позиции, потвърдили тази негова експертиза. Той постоянно е бил в поддръжка на тези цели, които България има. Обвинения от този жанр са несъстоятелни ", разяснява Любомир Кючуков в предаването " Преди всички ".

Очакванията на множеството анализатори са, че след удара на Иран против Израел американската помощ ще премине през Конгреса и този път няма да бъде разграничена, т.е. Украйна ще получи своята помощ около помощта за Израел, разясни той. По думите му, " Израел сложи своите сътрудници в много неуютна обстановка ", а Съединени американски щати са еволюирали в своята позиция, обявявайки се за основаването на две страни, което е залегнало в резолюция на Организация на обединените нации още от 1947 година

С удара против Израел Иран демонстрира, че е натрупал самочувствие да поеме провокации. Вече сме на ръба войната да се трансформира от война сред проксита във война сред две страни, счита Кючуков. Той предвижда, че на този стадий Израел по-скоро няма да отговори с удар против Иран. Очакванията са това да не бъде пряк отговор против Иран, а да се изрази в усилване на офанзивите против " Хизбула " в Южен Ливан.

" Това разрешава на Израел да търси морална легитимация и усилване на военните дейности в Газа, защото те бяха подложени на доста сериозна рецензия в интернационален проект. "

Мълчанието на Европейски Съюз по израелския удар против иранското консулство в Дамаск не се приема от всички страни в Европейски Съюз, означи дипломатът.

Осъждайки " Хамас ", доста европейски страни не одобряват и дейностите на Израел в Газа, довели до невиждана филантропична злополука. Паралелните войни в Украйна Газа ускоряват усещането за двойни стандарти на Запада, респективноразделението сред Запада и не-Запада(всички останали), гласи прочитът на Кючуков. По думите му, войната в Газа е довела до " експорт на ненавист " - избуяването на антисемитизъм и ислямофобия в западните общества.

" В Европейски Съюз се ускорява и наклонността, настояваща за признание на Палестинската страна. Това, по което липсва единодушие, е по какъв начин се взема решение в дълготраен проект този спор. Ако след цялата тази война не се стигне до дълготрайно решение, ще имаме дълготрайна дестабилизация и дълготрайни периодически войни ", планува Любомир Кючуков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР