Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени

...
Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени
Коментари Харесай

Теменужка Петкова разкри ще се промени ли цената на тока

Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата сила, тъй като цената й се дефинира от КЕВР, а не от ЕРП-ата. Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова откакто откри конференцията " Чиста сила и индустриална конкурентоспособност за стабилно развиване - кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките " в " Интер експо център ".

Енергийният министър уточни, че електроразпределителните предприятия и всяко едно дружество са в правото си да предявят претенции за цена, само че в последна сметка цената се дефинира единствено от регулатора и хората би трябвало да бъдат спокойни. Министър Петкова изясни, че сигурността на електроенергийната система не се дефинира от притежателите на тези сдружения и по тази причина няма заплаха за енергийната сигурност на страната при промяна на тяхната благосъстоятелност. Освен това, по думите й, регулаторът също следи тези действия, тъй като енергийните сдружения извършват активност, която е лицензирана при КЕВР.

" Държавата си е на мястото и хората би трябвало да бъдат спокойни ", увери енергийният министър. На журналистически въпрос, че каквото и да се случи с договорите с така наречен американски централи това няма да промени цената на тока, който те продават, енергийният министър изясни, че България е поела задължения, които са свързани с цялостната либерализация на енергийния пазар.

Петкова напомни, че през 2013 година някогашната ДКЕВР е сезирала Европейска комисия за това, че съгласно тогавашната комисия е налице нерегламентирана държавна помощ във връзка с двата дълготрайни контракта с двете американски централи и почналата тогава процедура продължава и до през днешния ден. Поради тази причина са почнали диалози с двете централи. Тя изрази убеденост, че при градивни договаряния с представители на двете централи ще стигне до най-хубаво решение за двете страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР