„Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на

...
„Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на
Коментари Харесай

Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да повлияе на цената на тока

„ Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока, тъй като цената се дефинира от КЕВР, а не от ЕРП-ата”, съобщи пред публицисти енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че всяко едно дружество може да предяви претенции за цена, само че в последна сметка цената се дефинира единствено от регулатора и хората би трябвало да бъдат спокойни.

Петкова изясни също, че сигурността на електроенергийната система не се дефинира от притежателите на сдруженията и по тази причина няма заплаха за енергийната сигурност на страната при промяна на собствеността.

„ Държавата си е на мястото и хората би трябвало да бъдат спокойни”, увери енергийният министър, представена от bTV.

На журналистически въпрос, че каквото и да се случи с договорите с така наречен американски централи това няма да промени цената на тока, който те продават, енергийният министър изясни, че България е поела задължения, които са свързани с цялостната либерализация на енергийния пазар.

Петкова напомни, че през 2013 година някогашната ДКЕВР е сезирала Европейска комисия за това, че съгласно тогавашната комисия е налице нерегламентирана държавна помощ във връзка с двата дълготрайни контракта с двете американски централи и почналата тогава процедура продължава и до през днешния ден. Поради тази причина са почнали диалози с двете централи.

Тя изрази убеденост, че при градивни договаряния с представители на двете централи ще стигне до най-хубаво решение за двете страни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР