Смяната на сезоните е перфектното време да преосмислим хранителните си

Смяната на сезоните е перфектното време да преосмислим хранителните си ...

Пролетната кухня - да се хванем за зеленото


Смяната на сезоните е перфектното време да преосмислим хранителните си навици и да влезем в по-добра форма за лятото.Необходимо е да подсилим тялото и да си осигурим витамини и важни хранителни вещества, които в различно количество са ни липсвали през зимата. А всичко това е пряко свързано схраната. Съветът на специалистите е да се вслушаме във вътрешния си глас, който най-правилноще ни насочи към храната, от която имаме нужда, помагайки на тялото си да се настрои пролетно.

За да се ободрим и да се чувстваме добре, трябва да похапваме повече зеленчуци, по-малко наситени мазнини и да се възползваме от богатия избор на свежи плодове през пролетта. Домашното готвене, освен че може да е забавно, спестява пари, а и е здравословно - в крайна сметка сами контролираме количеството исъставките, които използваме в ястията. А през пролетта имаме възможността да включим многопресни и здравословни продуктикъм ежедневното си меню.

Тиквички с пилешко филе и зеленчуци

Необходими продукти:

4 бр. средноголеми тиквички

400 г пилешко бон филе

1 голям морков

4 стръка зелен лук

50 г сушена червена чушка

1 домат

1 с.л. зехтин

черен пипер

сол

куркума

Начин на приготвяне:

Измийте тиквичките, отрежете им капаче в горната част към дръжката и ги издълбайте (аз използвам чаена лъжичка). Измийте и почистете зеленчуците. Морковът настържете, а лукът нарежете на ситно. Месото нарежете на кубчета.В дълбок съд налейте 1 с.л. зехтин и когато загрее, задушете месото. Когато придобие цвят, добавете зеленчуците - морков, лук, сушена чушка. Подправете на вкус. Разбърквайте за още 10-15 мин, докато месото е почти готово.Включете фурната на 200 градуса, за да загрее. С готовата смес напълнете издълбаните тиквички и поставете на всяка по едно колелце домат като капаче.Изпечете за 30 минути.

Източник: marica.bg