Смяната на генералния секретар на Европейската комисия доведе до най-тежкия

...
Смяната на генералния секретар на Европейската комисия доведе до най-тежкия
Коментари Харесай

ЕК дава обяснения заради "Чудовището на Юнкер"

Смяната на генералния секретар на Европейската комисия докара до най-тежкия трус в комисията под председателството на Жан-Клод Юнкер. Европейският парламент разисква през днешния ден избора на Мартин Зелмайер. Той е началник на кабинета на Юнкер и е определян от наблюдаващите като “сивият кардинал ”. 

Може ли институцията, гарантираща върховенството на закона и налагаща в страните условия за транспарантна и неопетнена политика, да преживее продцедура, която постава под въпрос тъкмо тези правила? Отговорите ще разберем довечера по време на спор в Европарламента където Европейска комисия е привикана да даде пояснения.

Всичко стартира на 21 февруари с назначението на т. н. " сив кардинал "  в Комисията и началник на кабинета на Жан-Клод Юнкер. Мартин Зелмайер е известен и с прозвищата  “Чудовището на Юнкер ” и “Распутин на Брюксел ”.

Процедурата провокира огромен скандал и отвращение измежду водещите европейски медии, които го дефинираха като “преврат в Комисията ”, " калинка в системата ” и “пост по размер ", с който се връзват ръцете на всеки идващ ръководител на Европейска комисия след Юнкер.

Някои евродепутати желаеха главата на Зелмайер, а съвсем всички политически обединения в Европарламента заподозряха корист и провокираха следствие.

От името на Комисията назначението ще оправдава комисарят Гюнтер Йотингер. Ако депутатите не останат задоволени от неговите пояснения, експерти в Брюксел плануват оставка на Зелмайер, която може да повлече и Юнкер.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР