Смяната на директорът на Пирогов Валентин Димитров все още не

...
Смяната на директорът на Пирогов Валентин Димитров все още не
Коментари Харесай

Хинков е освободил шефа на Пирогов преди седмица

Смяната на шефът на " Пирогов " Валентин Димитров към момента не е вписана в Търговския указател, сподели инспекция на Българска национална телевизия.

Справка в регистъра обаче демонстрира, че решението на министъра на опазването на здравето да смени шефа на УМБАЛСМ " Пирогов " е взето още предишния понеделник - на 27 октомври.

С друго решение Хинков назначава на мястото на Димитров лицево-челюстният хирург Константин Димов. С акт на Съвета на шефовете на лечебното заведение Димов е избран за изпълнителен шеф на незабавната болница.

Ден след решението за промяна на шефа на болничното заведение за незабавна медицина - на 28 ноември, Хинков разгласи пред публицисти, че одит, изработен от звеното в министерството е посочил финансови нарушавания в " Пирогов ". Тогава министърът, сподели, че чака прокурорски инспекции. На въпрос ще смени ли управлението на " Пирогов ", Хинков дава отговор: " Изглежда, не! ".

Министърът дефинира положението на болничното заведение, като " плачевно " и разяснява, че " Пирогов " е в неприятно финансово положение.

Тогава от пресцентъра на Министерство на здравеопазването не предоставиха на Българска национална телевизия информация за положението на болничното заведение. В писмен отговор обясниха:

" В УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ е осъществена инспекция, както от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, по този начин и от Звено „ Вътрешен одит “ към Министерството на здравеопазването. Докладът на „ Вътрешен одит “ от 134 стр. е възложен на министъра на опазването на здравето. В него са установени нарушавания, свързани със Закона за публичните поръчки. В резултат на това са сезирани Прокуратурата, Сметната палата и Агенция за държавна финансова ревизия. След привършване на инспекциите от способените органи, ще бъде взето решение за следващи дейности ”.

Отново на 28 ноември стана ясно, че на 27 ноември, когато е написано освобождението му, шефът на " Пирогов " е изпратил сигнал до ръководителя на Народното събрание.

Валентин Димитров се оплаква, че някогашни чиновници на " Пирогов ", които в този момент заемат управителни постове в Министерство на здравеопазването, оказват напън към него и болничното заведение.

Шефът на здравната комисия заподозря политически апетити към болничното заведение. Той изиска самостоятелен орган да удостовери констатациите от одита, тъй като звеното е подчинено на здравния министър и е допустимо натискът, от който се оплаква шефа на " Пирогов ", да е оказан и върху звеното.

А в публична позиция от " Пирогов " обясниха, че задълженията на болничното заведение са стопени и тя даже е на облага. Не разясниха резултатите от одита, тъй като не били публично осведомени с тях.

Днес от " Пирогов " оповестиха, че към момента не са получили публично решението за освобождение на изпълнителния шеф и Валентин Димитров извършва отговорностите си.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР