Смяна в ръководството на болница „Лозенец“ и Александровска болница.Постът на

...
Смяна в ръководството на болница „Лозенец“ и Александровска болница.Постът на
Коментари Харесай

Рокади в болниците: Смениха ръководствата на „Лозенец“ и Александровска

Смяна в управлението на болница „ Лозенец “ и Александровска болница.

Постът на дългогодишния шеф на болница „ Лозенец “ проф. Любомир Спасов заема доцент Радосвет Горнев. Новият шеф на болничното заведение до момента е ръководел клиниката по обща и коремна хирургии. Назначен е и нов Съвет на шефовете.

Причината е в изнесената информация за злоупотреби и нередности с трансплантациите на бъбрек от жив донор и черен дроб от трупен.

Според регистъра сега у нас за бъбрек чакат над 920 души, а за черен дроб - 41. Процедурата кой ще бъде трансплантиран е дълга и комплицирана.

След проблема с нередностите, от националната пациентска организация излязоха с позиция, в която се споделя, че се подрива доверието и желаеха виновните институции незабавно да се самосезират.

Казусът с трансплантациите в болница „ Лозенец “ ще се отрази освен на донорството у нас, а и на всички пациенти, които са в листата на чакащите. Мнението е на Наталия Маева от националната пациентска организация. Самата тя е трансплантирана преди години.

„ Това е ужасна вест, която рефлектира върху твоята душeвност. Ти губиш вяра, тъй като не знаеш ще имаш ли късмет или не “, споделя Наталия Маева.

Когато се дефинира на кого ще се присади черен дроб, с преимущество са пациентите с най-голяма степен на неотложност. Когато те са повече от 1, както е било в тази ситуация, редът в листата се дефинира по спомагателни критерии.

Според Мария Шаркова – юрист по здравно право, евентуално ще се окаже, че е нарушен редът, по който се сортират пациентите. Едно лице може да има преимущество пред някой, единствено, в случай че този различен се откаже, изяснява тя. Според Шаркова значим въпрос е какъв брой време преди трансплантацията пациентът е избран като незабавен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР