Смяна на машина за гласуване не може да има в

...
Смяна на машина за гласуване не може да има в
Коментари Харесай

Смяна на машина за гласуване не може да има в изборния ден

Смяна на машина за гласоподаване не може да има в изборния ден, изясни ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред bTV. Ако машината се повреди по време на изборния ден, тя не се подменя. Ако повредата е неотстранима, гласуването не престава единствено с хартиените бюлетини, добави Нейкова. По думите ѝ ЦИК е подготвена за провеждането на изборите.

Камелия Нейкова коментира какво би трябвало да се направи, в случай че бъде получен сигнал за взривно устройство в изборна секция.

Министерството на вътрешните работи (МВР) имат създадена процедура за деяние, когато има сигнал или някакво друго събитие, обвързвано с хипотетичен предмет с характерности на взривно устройство. Всички секционни и районни изборни комисии са получили телефон от Министерство на вътрешните работи, на който неотложно би трябвало да подават тази информация, осведоми Нейкова. Тя добави, че е получила увещание от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че персонално той поема уговорката да осведоми ръководителя на ЦИК за такива случаи.

По думите ѝ, в случай че има сигнал за взривно устройство, ръководителят на секционната изборна комисия (СИК) би трябвало да се обади на предоставения от Министерство на вътрешните работи телефон, а полицията ще осведоми непосредствено ЦИК за тези
Всичко за Вашата сватба
случаи.

Министерство на вътрешните работи са подхванали много ограничения, с цел да бъде спокоен изборният ден. Мисля, че няма да се наложи прекратяване на изборния развой и гласуването, разяснява още Нейкова.

Председателят на ЦИК напомни, че видеонаблюдението ще стартира в края на изборния ден, когато стартира преброяването на бюлетините. Устройството се включва от ръководителя на СИК. Всяка една бюлетина няма да се демонстрира директно в екрана, само че е доста значимо този член на СИК, който е избран да изважда една по една бюлетините от изборната кутия, да я обръща към членовете на СИК и към устройството за видеонаблюдение, и към наблюдаващите, уточни Нейкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg