Смущаващи промени в Наредбата за условията и реда за предоставяне

...
Смущаващи промени в Наредбата за условията и реда за предоставяне
Коментари Харесай

Край на конкуренцията: Само големи фирми ли ще доставят мляко в училища и градини?

Смущаващи промени в Наредбата за изискванията и реда за даване на плодове и зеленчуци и млечни артикули в учебните заведения и детските гради предлага Министерският съвет.

На доктрина е допустимо противоречивите промени да разрешат единствено един производител да доставя млечни артикули на всяко едно образователно заведение в България, което нарушава регламентите на Европейски Съюз за свободна конкуренция. Дори това да не се случи, измененията сигурно биха ощетили по-малките снабдители.

Към момента плодовете и зеленчуците, както и млечните артикули в учебните заведения и детските градини, се доставят по две схеми, финансирани от Европейския съюз. В процедурата по доставяне на образователните заведения могат да вземат участие производители и снабдители на заложените артикули в поръчката.

Изпълнител за доставка на плодове и млечни артикули на децата се избира от шефа на образователното заведение. Той е задължен да изпрати покана до двама търговци и един производител. С промени в Наредбата през 2016 година се вкара ново условие. Ако производител или съдружие, в което взе участие подобен, е кандидатствал по поръчката, той наложително би трябвало да бъде определен. Ако те са повече от двама, решението за избор остава на шефа.

С новите промени в Наредбата обаче, в случай че повече от един производител кандидатства по схемите за доставка в образователните заведения, шефът е задължен да избере по-големия. За млечните артикули това значи този, който създава повече артикули, сертифицирани по БДС, а при еднакъв брой - производителят, чиято индустриална база се намира най-близо до съответното образователно заведение. Задължението основава догадка, в която най-големият млекопроизводител в България може да доставя всяко едно учебно заведение и детска градина в страната, стига да пожелае.

Предвижда се също по този начин да отпадне условието за закупуване на продуктите от локални пазари. Към момента доставката на плодове и зеленчуци, като се изключи цитрусовите плодове и бананите, се прави посредством локални покупки или от локалните пазари.

Предложените промени в наредбата са прегледани от Комисията за защита на конкуренцията. Тя, наподобява, също не утвърждава това толериране на огромните търговци.

В решение на Комисия за защита на конкуренцията от 04.05.2017 година се установи, че даването на преимущество на производителите пред едноличните търговци, комерсиалните сдружения и кооперациите, които могат да доставят продуктите, е детайл на понятието " държавна помощ " според Договора за действие на Европейския съюз. Посочва се още, че Европейската комисия или Министерството на земеделието и храните са способените органи, които могат да се произнесат дали сходна " държавна помощ " е позволена. Комисия за защита на конкуренцията прецизира, че в случаите на несъблюдение от страната на отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз, Европейската комисия може да сезира Съда на Европейски Съюз.

Писмо до Европейска комисия към този момент се възнамерява. Подготвяните промени в Наребата провокираха всеобщо неодобрение измежду търговците. Срещу промените се подписаха шефове на образователни заведения от област Русе, Сливен, Варна, Добрич, както и от община Търговище.

На 19 април завърши публичното разискване на Наредбата за смяна на изискванията. Очаква се тя да бъде гласувана на 26 април в Народното събрание, научи OFFNews.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР