Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Тези, които подкрепиха

...
Смущава ме лековатото отношение към целия процес. Тези, които подкрепиха
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Все още са възможни избори 2в1, ако бързо се извъшат едни формални действия

Смущава ме лековатото отношение към целия развой. Тези, които поддържаха измененията в конституцията, стартират да се дистанцират от тях.

Това разяснява конституционният арбитър проф. Янаки Стоилов по Българска национална телевизия.

" Хора, които би трябвало да се придържат прецизно към конституцията, я ползват, когато тя не им пречи ", добави той.

 

При приемането на първия мандат от Мария Габриел дружно с нея в президенството отиде и акад. Николай Денков. " Това не е годеж, на който с изключение на младоженците, би трябвало да бъдат и най-близките им родственици ", нагледно се изрази проф. Стоилов.

Вторият му коментар беше във връзка с листата с имена на претендент министри, които Габриел показа пред президента.

" Отиде и връчи имена на хора, които не били дали единодушие. Това не е казарма, при която влизаш за две години и не можеш да излезеш ", продължи с образните съпоставения конституционният арбитър.

Според него огромният въпрос бил могат ли да се съвместяват длъжностите при някои от изброените за служебни министър председатели. " Явно има някои, които са несъвместими ", изясни още той.

По думите му, в случай че се отиде на избори, би трябвало да се слагат значими въпроси за жителите.

Първият е, че в никакъв случай не е имало подобен риск за мира в света, както в вомента. " Прави ми усещане, че в никакъв случай в политиката не са попадали толкоз инцидентни хора ", сложи и вторият въпрос проф. Стоилов. Следващият бил за енергетиката.

Президентът е подложен в обстановка на обвързана подготвеност, разяснява конституционният арбитър за сегашната обстановка, при която президентът предлага длъжностен министър председател, а той от своя страна - министрите. " Как би постъпил не мога да кажа, само че пораждат редица въпроси ", добави проф. Стоилов.

 

През последните три, четири дни има някаква стабилизация. Това, което се приказва общо взето се покрива с последващите дейности, тъй като в предходния по-дълъг интервал това беше някакво надиграване сред сътрудниците в обединението, с цел да може всеки да извлече резултат, който счита за подобаващ. Сега наподобява, че се отива към развръзка, към последващи избори.

Янаки Стоилов разяснява дали има задоволително учредения за избори 2 в 1 и дали е допустимо такова сливане.

" Според мен има повече причини изборите да се проведат на една и съща дата. Не единствено поради това, че множеството партии в Народното събрание показаха такова желание. А и тъй като виждаме все по-тясната връзка сред европейската и националната тема ".

Стоилов дефинира като проблем дали избори 2 в 1 са вероятни.

" Все още са вероятни, в случай че в идващите десетина дни, бъдат осъществени тези официални дейности, тъй като това би трябвало да направи допустима датата 9 юни. Каквито и да са изборите, е добре претендентите в тези избори най-малко да знаят с какво се свързва в българската история датата 9 юни ".

Янаки Стоилов е смутен от обстоятелството, че болшинството от хората в страната не чакат, че изборите могат да трансформират значително техния живот и да решат огромните проблеми.

" Всъщност в този момент президентът е по-затруднен, тъй като в измененията, които се направиха, той би трябвало да премине през междинни дейности, зависи от волята на други евентуално участващи лица ".

" Президентът е подложен в изискванията на обвързана подготвеност той да избере един човек, само че по-късно да получи листата от този претендент за министър-председател.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР