Смразяващи истории, разказвани от рибарите, за сомове, които нападат хората,

...
Смразяващи истории, разказвани от рибарите, за сомове, които нападат хората,
Коментари Харесай

Шок и ужас: Сом човекоядец изяде майка с дете

Смразяващи истории, разказвани от риболовците, за сомове, които атакуват хората, се описват край река Дон от дълго време. Тези митове имат ли съображение и има ли в действителност сомове човекоядци, написа районното издание на АиФ.

Речен изверг

Сред сладководните риби, които живеят в язовирите по Дон, изключително се откроява сомът. Кулинарите го ценят за вкусното, нежно месо. Може би, заради тази причина, сомът се смята за един тип хайлайф измежду донските риби.

Особено го усещате, когато видите огромен сом. Цветът на тази риба от горната страна е основно мрачен, съвсем черен, до момента в който коремът, в противен случай, е ярък, нормално сивкаво-бял. Голият торс, изцяло лишен от люспи, прави сома необикновено хлъзгав, когато е заловен в ръцете му и постоянно това събитие избавя живота на рибата.

В старите времена казаците даже наричали сома речен изверг. Всъщност сомът е най-големият жител на речните води в региона на Ростов. Размерите му доближават до три и даже четири до пет метра дължина. През последните четири години в южната и междинната зона на Русия са регистрирани повече от 20 сома, тежестта на които надвишава 200 кг!

От антични времена огромен брой митове и обичаи са свързани със сома. Древните славяни смятали сома за „ дяволския кон “ на водата, който употребява мустаците си като юзди.

Но имало и рационални аргументи да се опасяваме от тази риба. Сомът е същински див звяр. Основната му диета са сладководните риби. Но това на първо място важи за дребни и междинни екземпляри.

Не е елементарно един огромен сом да се нахрани: да ловува дребни речни риби за сома е много мъчно, най-вече заради бавността му, тъй че даже десетина уловени риби дневно е нищо за подобен сладководен колос.

За това му се постанова да стане един тип чистач на речното дъно, от време на време даже изяжда телата на удавени хора. Понякога животни или птици влизат във водата и за тяхно злощастие също стават плячка на този сладководен див звяр.

Жителите на Донските села постоянно описват разнообразни истории за това по какъв начин пред очите им сом умерено отворил голяма уста и поглъщал цели домашни гъски и патици.

Случва се даже човек да стане жертва на сом, за който е много елементарно да захапе ръка или крайник и да го завлече на дъното. Освен това уловът на безсилен къпещ се човек, изключително в случай че е дете, не основава безусловно никакви усложнения на огромен сом.

История на очевидци

Ето какво споделя рибарят на Дон Владимир Кондратьев: „ Една юлска заран ловях риба край село Багаевская. Тогава риболовът от брега не беше сполучлив, тъй че трябваше да отплавам от брега с гумената си лодка.

След като седях в лодката към половин час, внезапно усетих, че кълве огромна риба. Започна да дърпам въдицата, само че силата на противоположната страна беше доста по-голяма. Така, че въдицата избяга от ръцете ми. Изведнъж лодката ми стартира да се клати мощно и тогава някой я обърна изцяло, а аз се озовах зад борда.

Тогава видях, че голям сом идва тъкмо към мен, който се оказа, че е колкото моя растеж. Той ухапа доста мъчително ръката ми, вкопчи се в нея като куче и стартира да ме дърпа.

За благополучие имах ловджийски нож в джоба на панталона, който носех, с цел да шетам уловената риба и да нарежа съчки за огън. Хванах този нож и нанесох няколко случайни удара по муцуната на рибата, след което сомът ме освободи и изчезна. Едва съумях да доплувам до брега. „ Трябваше да церя ранената ръка в продължение на цяла седмица и желанието за лов на риба надалеч от брега изцяло изчезна. “

Що се отнася до случаите за хора, за които се твърди, че са умрели на Дон по виновност на сом канибал, няма публична статистика по този въпрос.

Единствената покруса, доказана през последните години, беше историята, станала през лятото на 1996 година в региона на Воронеж, когато жена и дете станаха жертви на гигантска риба по Долен Дон.

За благополучие, в Ростовска област към момента не са регистрирани такива обстоятелства.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР