Смолянска транспортна фирма осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ да заплати обезщетение

...
Смолянска транспортна фирма осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ да заплати обезщетение
Коментари Харесай

Транспортна фирма осъди АПИ заради пътен инцидент

Смолянска транспортна компания осъди Агенция „ Пътна инфраструктура “ да заплати обезщетение за щета на рейс. Щетата е породена от пътнотранспортно произшествие на републикански път. Причината за случая - неизправно оборудване в сектора сред Асенoвград и село Бачково.
Сумата, която държавната институция би трябвало да изплати на „ Рожен Експрес “, е в размер на малко над 1 600 лв.. В края на месец март тази година рейсът е правил транспорт на пътуващи по маршрутна линия Смолян – София. По време на придвижване по пътя сред Асеновград и село Бачково към 19 ч. в пътния сектор се е появило ненадейно затруднение. Метална греда висяла отвесно, крепейки се на железна верига, с дължина към два метра. Съоръжението представлявало част от оградна защитна желязна рамка, препятстваща прекосяването на високи товари, и било ситуирано преди първия тунел в посока Смолян. Според показанията на водача, металната рамка с висящо на 5-6 синджира желязо, се скъсала пред него от едната си страна.
Водачът реагирал и съвсем спрял, само че тя паднала и блъснала предното обзорно стъкло. Тъй като трудността не било осветено, появяването му пред рейса е била неочаквана и не е било допустимо да бъде преодоляно, съгласно показанията. Водачът на автобуса е видял прекомерно късно разваленото оборудване и не съумял да го избегне. Вследствие на удара на металната греда в предното обзорно стъкло на рейса, то се счупило. Като по знамение няма потърпевши. Тъй като рейсът не е могъл да продължи да се движи, лидерът се обадил на Спешен телефон 112 и останал на мястото, а пътуващите са били превозени с различен автобус до Смолян.
На идващия ден пътническата кола била закарана до автосервиз, където счупеното предно обзорно стъкло било сменено с ново на стойност 1 620 лв.. На мястото на случая същата вечер са пристигнали полицейски чиновници и представители на Агенция „ Пътна инфраструктура “.
Установило се, че ситуацията на детайла /греда с верига/ не е било всекидневно. Не трябвало да виси по този начин, а да е закрепено крепко. Служителите от Агенцията демонтирали рисковия детайл, защото той не можел да се отремонтира незабавно. Пред Темида отбраната на държавното ведомство оспорва наказването, като твърди, че тунелите са одеве рехабилитирани и са им инсталирани нови осветителни тела, чиято структура е хоризонтална на пътното платно, като те са сложени на височина, съответстваща на габарита на тунела.
Сред изказванията в оспорването са, че лидерът на рейса се е движил със скорост, която не е била съобразена с пътната настилка, атмосферните условия и характера и интензивността на придвижването. Въпреки доводите, Районен съд-Асеновград реши, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ следва да заплати финансово обезщетение за нанесените на компанията имуществени вреди. По делото няма данни по отношение на това, предотвратими ли биха били уврежданията въобще и при придвижване с по-малка скорост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР