Смолянчанин си купил хеликоптер преди 10 години. Две години отнело

...
Смолянчанин си купил хеликоптер преди 10 години. Две години отнело
Коментари Харесай

Смолянчанин си купил хеликоптер, покрив на хале го смазал преди първия му полет

Смолянчанин си купил хеликоптер преди 10 години. Две години лишило на Димитър Петканов да обезпечи доставката до Смолян. Докарал го измежду зима, наел хале в кв. Райково , прибрал го вътре. Но седмица по-късно паднал тежък сняг, покривът се срутил върху машината, която е втора ръка, само че без нито един летателен час, и го унищожил изцяло.
Окръжният съд в Смолян преди дни излезе с решение, че притежателят на халето дължи обезщетение на Петканов от 48 203 лева .
На 2 октомври 2010 година притежателят на печатница „ Принта Ком “ спечелил търг в online-аукцион в платформата e-bay хеликоптер с марката „ Rotorway exec 145 “ за 7700 щатски $ и депозит 1000 щ. д. Закупил и комплект хеликоптерни елементи, които дружно с доставката в границите на Съединени американски щати възлизат на общо 8 200 $.
Изпращачът е от Медфорд, Орегон (САЩ). Общата стойност на комплекта хеликоптер и елементи до България е 191 503 лева ., сочи експертизата.
На 6 февруари 2012 година Петканов подписва контракт с компанията „ Полирес “ ООД за наем на хале. На 13 февруари в Смолян пада тежък, влажен сняг. Основите на недобре укрепената постройка поддават, целият покрив се срутва върху таман докараната машина и я унищожава изцяло.
Започва наказателно произвеждане против незнаен причинител, което на 10 юли 2013 година бива прекъснато от районния прокурор заради липса на закононарушението с мотив, че сриването на покривната структура е породено от тежестта на снежната завивка, която била 85 см.
Впоследствие Петканов завежда дело против „ Полирес “ за дължимо обезщетение.
Поредицата експертизи в хода на делото потвърждават, че аргументите за събарянето са сложни, най-общо е поради подкопаване /слягане/ на основите на постройката през годините на нейната употреба.
„ Вследствие на изобилните превалявания земната основа над колоната на втори ред към реката се разрушавала, което от своя страна водело до вдлъбване на бетоновия пиедестал под тази колона, която се накланяла мощно към реката. Използвани са болтове с по-малък диаметър от нужния за връзката колона-ферма и липса на пространствено подсилване на постройката “, сочат резултатите от експертизата.
Според съда възражението на фирмата-наемодател, че е налице непреодолима мощ е безпричинно.
„ Вредата е резултат от съчетаното деяние на свойствата на наетата движимост и естествените фактори, които не могат да се одобряват за непредвидим и неминуем фактор. Това е по този начин, тъй като количеството паднал сняг, въпреки да е доста, при съществуването на противоветрови напречни връзки и снегозадържащи загради би отстранило риска от проваляне на покривната структура. Отделно от това, укрепването на бетонната основа заради близостта й с речно корито би отстранила заплахата от навлажняване и слягане на земната основа под бетонния пиедестал, което да компрометира здравината на металната структура. Тази отговорност е на собственика-наемодател и тя не може да се трансферира на наемателя, който и при най-голямо внимание при приемане на наетата движимост не би могъл да планува риска от погиването й. Още по-малко може на наемателя да се вменява задължението да почиства сняг върху покривна структура на 7,50м. над земята при неукрепена структура. Равностойността на вредата за ищеца от 48 203 лева е несъмнено открита от авто-оценъчните експертизи, които не са оспорени “, се сочи в решението.
Това са причините, с които „ Полирес “ ООД е наказана да заплати на Петканов обезщетение за имуществени вреди в размер на 48 203 лева и 6520 лева разходи по делото. Като решението предстои на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР