Смолян. Три частични слънчеви затъмнения, приближаване на Юпитер близо до

...
Смолян. Три частични слънчеви затъмнения, приближаване на Юпитер близо до
Коментари Харесай

Никола Петров, НАО „Рожен“: Три частични слънчеви затъмнения, приближаване на Юпитер близо до Земята и „Парад на планетите“ ще могат да се видят през 2018 г.

Смолян. Три частични слънчеви затъмнения, доближаване на Юпитер покрай Земята и „ Парад на планетите “ са част от любопитните астрономически феномени, които ще могат да се следят през 2018 година Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Никола Петров, шеф на Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “. " Трите частични слънчеви затъмнения ще богат да се видят на 15 февруари, 13 юли и 11 август, само че за жалост не и от територията на България ", съобщи Петров. Той напомни, че 2017 година е била сполучлива за наблюдаване на цялостно слънчево затъмнение, като екип на обсерваторията е бил в Съединени американски щати, където са следили затъмнението и скоро резултатите от него ще бъдат оповестени. Петров добави, че астрономите се приготвят и за идващото цялостно лунно затъмнение, което се чака на 2 юли 2019 година и ще може да се види от територията на Чили.
През месец май феновете и професионалистите-астрономи ще може да видят планетата Юпитер, която ще бъде най-близо до земята и ще свети доста мощно на небето. „ Най-голямата планета ще се приближи доста покрай Земята на към 658 млн. км, само че ще свети доста мощно на небето. По-това време Сатурн ще бъде съвсем два пъти по-далече и ще е на повече от 1.4 милиарда км от Земята.
" На 7 и 8 март ще се следи и по този начин нареченото събитие „ Парад на планетите “, означи Петров. Тогава ясно ще се виждат три планети – Сатурн, Марс и Юпитер, а Луната през тези два дни ще се придвижва сред планетите. Това астрономическо събитие, на което ще се радваме при започване на март е наречено от астрономите „ Парад на планетите “, сподели още Никола Петров.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР