Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали

...
Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали
Коментари Харесай

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите на заветния връх Средногорец

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, прочут като Родопската Шипка.

На 21 октомври 1912 година, на този връх, 21-ви Средногорски полк, командван от именития полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Преклонението пред подвига на героите стартира с химна на България. Панихида за починалите в боевете на връх Средногорец отслужи Негово Преосвещенство свещеник Висарион, Архиерейски наместник на Смолянска Духовна околия, в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. Внушително слово за епичните сражения и величавата борба, довела до по този начин жадуваната независимост за популацията, както и исторически данни и мемоари от дневника на полк.Серафимов произнесе шефът на Историческия музей „ Стою Шишков “ Валентина Василева. Тя напомни заветните думи на надарения военачалник и патриот. „ Аз не ще отстъпя на съперника селата, в които през вчерашния ден бях посрещнат като избавител. Нито взор обратно! На освободения плебей, робството няма да върна отново! “. С тези думи той остава в сърцата на родопчани.
„ Оттук преди 110 години минаха в своя освободителен поход по време на Балканската война поделение на славния 21 пехотен Средногорски полк воден от безстрашния си пълководец полк. Владимир Серафимов. Със славата на Родопската Шипка този ден става празник за родопчани и формален празник на община Смолян. През 1912 г насладата от влизането на българските войски в родопските селища е неописуема, тъй като освобождението на този край от вековното робство идва. Тържествен е камбанния звън, молитвите на признателност за пристигналото освобождение изречени по време на тържествените Литургии и молебени са от цяло сърце и душа. Сълзи пълнят очите на мало и огромно, тъй като е пристигнала свободата. Звездният час в бойния път на 21 пехотен Средногорски полк по време на Балканската война и живота на неговия пълководец полк. Владимир Серафимов остава тук край височините на родопския връх Кавгаджик в героичните сражения на 19, 20 и 21 октомври 1912 година Този връх остава върху географската карта на България с името на полка-герой Средногорец, а в сърцата на признателните родопчани като Родопската Шипка “, описа Василева.
В словото си тя уточни още, че на 21 октомври 1912 година полк. Серафимов изсича със личната си сабя знака на свободата върху сърцето на Родопа. Този знак грее високо в родното небе, осветява предишното и завещава бъдещето. Всяка година на този ден духът на именития полковник слиза над Смолян. Следват го и душите на бойците му, които са се врекли в Родината си. Те са в нас, в Родината, Смолян и в България.
Родопската шипка през днешния ден се издига красива като спомен и чиста като олтар, обликът й е популярен и в това време поразително непретенциозен. Той припомня на живите, че най-светлите мисли, съхранени от времето са мислите за родината.
В тържественото честване се включи и 11-годишният Борис Нанков от Карлово, който изрецитира стихотворението „ Молитва от Ботев връх “ от Матей Шопкин.
За да се поклонят пред подвига на героите пристигнаха кметът Николай Мелемов, регионалният шеф Стефан Сабрутев, заместникът му Христо Станчев, гл.секретар на Областната администрация Георги Кисьов, ръководителят на Общинския съвет Ангел Безергянов, секретарят Момчил Николов, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, учебни заведения, жители и общественици. Всички те, в символ на благодарност към героите, сервираха венци и цветя пред паметника- костница.
Всяка година на този ден идва представителна група от с.Свежен, община Брезе и запасни офицери от Карлово, Сопот и Раковски, които се покланят пред героизма на средногорци и полк.Серафимов.
Днес е кулминационната точка на честванията във връзка 110 години от Освобождението на Родопите и Балканската война.
Днес Смолян чества!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР