Смолян. С почетен караул и поднасяне на венци пред Паметника

...
Смолян. С почетен караул и поднасяне на венци пред Паметника
Коментари Харесай

Смолян: С почетен караул и поднасяне на венци пред Паметника на загиналите във войните бяха отбелязани 73 години от края на Втората световна война и Денят на Европа

Смолян. С почетен часовой и поднасяне на венци пред Паметника на починалите във войните бяха маркирани 73 години от края на Втората международна война и Денят на Европа, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Пред Паметника в квартал Райково се събраха десетки поданици и посетители на Смолян. Сред формалните посетители бяха зам.-областният шеф Владимир Гърбелов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, ръководителят на общински съвет Димитър Кръстанов, шефът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, представители на разнообразни институции, деца от детски градини, възпитаници и поданици на Смолян. Сред гостите на празника бе и делегацията от съветския град Мичуринск, които са на посещаване в Смолян.
Под съпровода на Общинския духов оркестър на Смолян, командирът на полка в Смолян полк. Кацаров одобри почетния часовой, а артистът Румен Бечев чете прочувствени стихове, отдадени на Втората международна война. Третокласничката Ива Лебанова пък изпя две съветски песни, в чест на празника.
През десетките присъстващи на празника, основният специалист по обучение в Община Смолян Ангел Добриков напомни и обстоятелствата, с които Втората международна война вечно ще остави своя отпечатък в международната история. „ През войната най-големи човешки загуби понася Съветския съюз – над 20 млн. души. Разрушени са стотици градове и над 70 000 села, остават без покрив над 25 млн. души, унищожени са към 32 000 промишлени предприятия, 65 000 км железопътни линии, 98 000 колхоза. Във войната умират стотици хиляди французи, италианци, англичани, американци, чехи и словаци, милиони югославяни, поляци и немци. От септември 1944 година България се намира във война с Германия на страната на Антихитлеристката коалиция. Български войски вземат участие във военни дейности на територията на бишва Югославия и Унгария. По данни на Държавна организация „ Архиви “ нашата страна дава във войната над 12 500 жертви, в това число и от Среднородопския край. По приблизителни калкулации общо починалите във войната са над 50 млн. души. Колосални са разрушенията на инфраструктурата и промишлеността, на селищата и културните монументи. Наред с милионите човешки жертви и материални загуби, войната поражда и нови проблеми, свързани с принудително разселване и смяна на граници. Най-важното ѝ разследване обаче, което десетилетия господства в международната политика и дефинира ориста на милиони хора е разделянето на света на две политически системи, което продължава до 80-те години на предишния век. Днес 73 години след Втората международна война, нейните сурови уроци, тежки последици и незарастващи рани не са забравени. Международната общественост, европейските нации са призвани да не позволен в никакъв случай повече сходен смут и премеждия в името на бъдещите генерации на мирното и демократичното развиване на своите страни “, сподели още Ангел Добриков.
В края на тържественото отбелязване на Деня на успеха и Ден на Европа, прозвуча българския химн, а паметта на милионите жертви на войната бе почетена с едноминутно безмълвие и рухване на колене от всички присъстващи. Пред Паметника на починалите бяха поднесени голям брой венци и цветя от разнообразни институции и жители в символ на благодарност към милионите бойци от десетки страни по света.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР