Смолян. Пробивът, който е станал в системата на НАП е

...
Смолян. Пробивът, който е станал в системата на НАП е
Коментари Харесай

Вицепремиерът Томислав Дончев: Пробивът в системата на НАП е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, но не е най-тежкият

Смолян. Пробивът, който е станал в системата на Национална агенция за приходите е доста тежък киберинцидент, тъй като информацията е станала обществена, само че не е най-тежкият. Това съобщи пред публицисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ Най-тежкият вероятен случай е някой да влезе вътре и да трансформира данните. Това значи в действителност злополука. Вторият по тежест случай е някой да унищожи данните и да ги няма. Ние би трябвало да защитим тези регистри. България дава доста малко за киберсигурност – разноските на година са към 5 млн. лева, което е нищо “, разясни вицепремиерът.
Той добави, че Комисията за отбрана на персоналните данни има право да глобява всевъзможни обществени и частни субекти. Случаят с Национална агенция за приходите е необикновен, тъй като е обществена институции, само че санкцията ще се заплаща от налози. „ Само че това не е единственото наказване. За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен – сред всички чиновници от най-ниското до най-високото равнище, и ще бъдат планувани санкции, единствено че сега приоритет е преодоляването на обстановката. Естествено е, че ще се разбере кой е отговорен, ще се дефинира тъкмо виновността и на отговорните лица, които са позволили професионална немарливост, ще им се наложат санкции. В момента най-важно е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършат злоупотреби. Работата стартира, разпознат е размерът лица - малко над 180, които имат изтекло сериозно количество данни. Национална агенция за приходите се е свързала с тях, дават се препоръки, предлага се помощ “, уточни вицепремиерът. Той напомни, че ЕГН-тата са предпазена информация от две години. Предстои цялостен разбор на информацията, какво има в нея и какъв е капацитетът за корист. „ Най-важно е какви спомагателни ограничения би трябвало да се вземат, с цел да не се случва отново сходен пробив. Имахме няколко срещи по тематиката. Трябва да наемаме по-висококачествени експерти на по-високи заплати и би трябвало внедряване на най-модерни софтуерни решения за отбрана на сериозните системи. Основните ни регистри са към 65, само че от тях най-важните са 10 - 15 и там трябват екстрени ограничения. Най-трудното е електронните ни системи да са обществени и в това време да са предпазени. Най-защитени са системите, които не са свързани с интернет като на Министерство на вътрешните работи да вземем за пример “, сподели още вицепремиерът Дончев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР