Смолян. През последните години Ансамбъл Родопа“ е обновен, възроден и

...
Смолян. През последните години Ансамбъл Родопа“ е обновен, възроден и
Коментари Харесай

Адриан Петров, Ансамбъл „Родопа“: През последния творчески сезон ансамбълът има 34 големи участия с реализирани с над 70 000 лева приходи, той пише своята нова история

Смолян. През последните години Ансамбъл „ Родопа “ е освежен, съживен и написа своята нова история. Това сподели художественият началник на групировката Адриан Петров при откриването на 57-мия креативен фолклорен сезон в Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян. Петров уточни няколко обстоятелството, които приказват красноречиво за възхода на ансамбъла. „ Само от последния креативен сезон имаме 34 огромни участия, осъществени с над 70 000 лв. доходи. Наложи своето наличие в цялата страна, освен с неповторимия театър „ Невястата “, за който отзивите са страхотни и всички го признават. До този миг над 10 000 души гледаха „ Невястата “, като ние сме представяли този театър единствено в една трета от градовете, в които имаме желанието той да доближи “, сподели Петров.
Спектакълът е показан в Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Балчик, Добрич, Поморие, Враца, в Козлодуй, в София в НДК. В Смолян пък е сложил неосъществим връх по посещаемост. „ Рекордът, който не е юридически от никого до този миг – шест цялостни зали в Родопския трагичен спектакъл, пред нашата смолянска аудитория е нещо, което не е постигано от нито една креативна групировка до този миг. Това са над 4 000 души, единствено в нашия град. Като прибавим всички останали концерти и участия в страната и по покана от неправителствени организации и помощи с концертни участия с благотворителна цел, Ансамбъл „ Родопа “ разкрива в целия си искра своето лице “, посочи художественият началник на групировката.
По неговите думи този триумф се дължи и на помощта, която получават от Община Смолян. За новия креативен сезон Петров сподели, че е също толкоз претрупан и упорит като предходния и развиването на ансамбъла ще бъде в две насоки: 1-та – обичайният фолклор, на който са представители и са задължени да пазят за поколенията, както и да го показват в онази му форма, която е завещана от нашите предци, а също по този начин да не престават да откриват неоткрити до момента певчески форми. По думите му втората тенденция е фолклорна лаборатория „ Родопа “, а зад това название се крият концепциите му за развиване от леки до по-сериозни опити.
„ И тази година в първата си част ще бъде сезонът на трите обединения, т. е. - записи в националното радио на хора и оркестъра, концертни стратегии, които са главно ориентирани с изявите на хора и на оркестъра, ще работим и нещо доста съществено с танцьорите и всички останали и това е осъществяване на спектакъла с работно заглавие „ Нощ на фолклора “, сподели Петров. Той изясни, че това е една негова концепция, която се е появила в резултат на последната им подготовка през предишния сезон, в която е съумял да види съществуването на доста красиви костюми от разнообразни фолклорни области и на толкоз неизползвани и непоказвани досега неща, които могат и са задължени да покажат на публиката. „ Нощта на фолклора “ ще бъде фолклорно шоу, обвързвано с тях.
Даниела БОЙКОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР