Смолян. През измината 2018 година, короядът в горите в област

...
Смолян. През измината 2018 година, короядът в горите в област
Коментари Харесай

Инж. Венцислав Фурлански, Регионална дирекция на горите – Смолян: През 2018 г. короядът в областта беше ограничен, но след тежкия сняг ще има поражения в горите над 1100 метра н. в.

Смолян. През измината 2018 година, короядът в горите в област Смолян беше стеснен, на доста места се поставиха старания да се отстрани дървесината, с цел да се понижат тези огнища и да се спре разпространяването му. Това сподели шефът на Регионална дирекция на горите (РДГ) – Смолян инж. Венцислав Фурлански по време на конференция във връзка Седмицата на гората, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ В разследване на тежкия сняг през тази зима, има доста дървесна маса над 1100 метро надморска височина (н. в.) и тя съставлява огнище за развиване на тези корояди. Инвентаризира се и там където има сняг, с цел да може като се стопи да се стартира използването и усвояването на тази дървесина. Това са регионите на Пампорово, на Хайдушки поляни на Касъм дере, край Момчиловци “, разясни инж. Фурлански.
Той уточни, че в ниската зона, която до момента е потърпевша, има места, където засегнатата дървесина не е навреме събрана, короядите са се зазимили в здрави витални дървета и през пролетта ще се кои от тях са наранени. По думите на инж. Фурлански, в най-ниската част на област Смолян и труднодостъпните места като Баните и Златоград, ще има спомагателни повреди, като тези във високата зона. „ Мерките, които се вземат е асимилиране на потърпевшата дървесина и отстраняването й от горските територии. Вариантите, които се практикуват в другите страни, в България още не са позволени. През 2015 г се позволиха препарати за короядите, залагат е и уловни дървета, с цел да привлекат вредителите и по-късно да се обелят. Това обаче изисква съществени наблюдения и навреме обелване, тъй като другояче резултатът там може да стане противоположен и вместо да се понижат, може да се усилят “, разяснява инж. Фурлански. Той заключи, че доста работа се е свършила, само че във затворените басейни и местата, където няма пазар за дървесината, макар че е инвентаризирана, предоставена и е оповестена процедурата, казусът е налице. Там, където диаметрите са с по-големи от междинните, има интерес и всичко е събрано, добави инж. Фурлански.
Той напомни, че от 2015 година РДГ – Смолян е насочила своя запас и активността си за асимилиране на потърпевшите горски територии. От 2015 година използването в горите като санитарни и насилствени сечи се усилва. „ Това прилагане, което в този момент се реализира ще би трябвало след това да бъде обезщетено. Има стопанства като Златоград, които употребяват 2-3 пъти над средногодишното им прилагане, с цел да се усвои потърпевшата дървесина. Удовлетворението е, че са ориентирани напъните в подобряването санитарното положение на горите, желае ни се повече да се реализира, само че всичко зависи от човешкия запас, с който региона разполага. Бедствието от 2015 година, се повтори през 2018 и вместо да вървят напъните ни в постоянни сечи, ползванията ни са ориентирани в санитарни и насилствени сечи. И през 2019 година ще бъде по този начин, ще се усвоява потърпевшата дървесина и ще се подхващат ограничения против корояда “, сподели още инж. Фурлански.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР