Смолян. Празникът на смилянския фасул за 15-и път събра хиляди

...
Смолян. Празникът на смилянския фасул за 15-и път събра хиляди
Коментари Харесай

Смолян: Празникът на Смилянския фасул за 15-и път събра хиляди посетители, зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави гостите и жителите на с. Смилян от името на кмета Мелемов

Смолян. Празникът на смилянския боб за 15-и път събра хиляди гости, посетители, туристи и фенове на обичайния вид боб в село Смилян, община Смолян. Дъждовното време на попречи на празника. По традиция стартът му бе даден с гръм от фасулевото топче. Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян . Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите с празника. Организаторите от Община Смолян, кметство Смилян и локалното читалище „ Проф. доктор Асен Златаров ” бяха подготвили богата и разнообразна стратегия. Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова поздрави гостите и жителите на Смилян от името на кмета Николай Мелемов.
В приветствения адрес се споделя: „ Празникът на Смилянския боб се утвърди като емблема на Смилян и всяка година се изпълва с нови хрумвания, носи наслада и доста страсти. Преди повече от век „ Цариградски вестник ” акцентира качествата на смилянския фасул като храна, мечтана за всяка изискана софра. Понастоящем това е една от дребното български храни, предпазени с патент, а неповторимият усет на фасульовицата е легендарен и известен далеко, освен в България, само че и по света. За повече от 250 години в Смилян и останалите селища по поречието на Горна Арда е основана традиция, един път - в развъждането на фасула при характерните условия на климат, вода, обработка на културата, и повторно – в почитането и празнуването в специфичен ден на това вариво, която е изхранвало фамилиите епохи наред, и което през днешния ден е фамозен специалитет.
Посрещнете Празника на смилянския боб с оптимизъм и самочувствие, дано той Ви събира и сплотява ”.
Гостите бяха поздравени и от депутата от ГЕРБ доктор Даниела Дариткова. Местните гении от самодейните групи при читалище „ Проф. доктор Асен Златаров ” и децата от детска градина „ Дъга ” се погрижиха за положителното въодушевление на публиката. Гостите разгледаха експонатите от състезанията и щандовете на производителите, пробваха истински ястия от боб в кулинарния конкурс. Атракция бяха вкусните бонбони от смилянски боб.
Местните кулинарни предписания са събрани в издание с джобен формат, комфортен за прилагане. Рецептурникът се оферираше от Посетителски информативен център-Смилян. Зам.-кметовете Венера Аръчкова и инж. Мариана Цекова бяха включени в журито, което трябваше да дефинира спечелилите в резличните състезания. Те наградиха и първенците.
В категория „ Професионален кулинар ”, журито дефинира първо място за ресторант Родопчанка–Смолян, втори са Детска градина " Дъга " –с. Смилян и трети - Комплекс " Млечен дом ". В категория „ Непрофесионален готвач ” първа е Магдалена Ловчалиева, втора - Сълзица Младенова, и трета -
Наргис Хаджиева.
В конкуренцията за най-атрактивен щанд при производителите наградата завоюва Антон Тодоров, който е и най-млад производител. Втора се подреди Магдалена Ловчалиева, а трето място журито дефинира за щанда на Силвия Рупцова. Най-оспорвано бе надпреварата измежду децата за пана от боб. С 47 пана малчуганите демонстрираха, че от фасула могат да създадат всичко. При най-малките, до 7, години първо място зае паното „ Цветна детска градина ” на Детска градина " Дъга " -Смилян, направено от група „ Смехурко ”. При по-големите, от 1 до 4 клас, първо място взе паното " Бобена мина " на Ралица Рупцова. При най-големите, до 7 клас, първенци с груповото пано " Родопска магия " станаха децата от ОУ–с.Арда.
Всички посетители и поданици на селото похапнаха гратис естествен, екологично чист и подготвен по специфична локална рецепта смилянски боб. За приготвянето на гозбата бяха употребявани 250 кг. боб. Чорбата се подарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската акция, приготвянето на фасула и провежда обслужването на гостите. Тази година имаше и курбан, за приготвянето на който беше нужен над 1 звук месо.
В рамките на празника се организира и пето издание на надпреварата по съревнование по планинско тичане.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР