Смолян. Популацията на дивата коза в Западни Родопи е стабилна.

...
Смолян. Популацията на дивата коза в Западни Родопи е стабилна.
Коментари Харесай

РИОСВ – Смолян: Популацията на дивата коза в Западни Родопи е стабилна

Смолян. Популацията на дивата коза в Западни Родопи е постоянна. Това е открито при наблюдаване на по-голямата част от местообитанията на Балканската дива коза (Rupicapra rupicapra balcanica) в Западни Родопи, оповестиха от Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян . Пролетният мониторинг е извършен в интервала от 4 до 17 април от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян, чиновници на СЛР „ Чернатица “ и Държавните ловни стопанства „ Извора “ – Девин и „ Кормисош “ – Лъки.
Наблюдение на типа се организира два пъти годишно по методика на националната система за мониторинг на биологичното многообразие, координирана от Изпълнителна агенция по околна среда. Освен в ловните стопанства, устойчиви и възходящи популации на предпазения тип се следят и в Държавните горски стопанства в Хвойна, Смолян, Борино и Триград.
Балканската дива коза е подвид, публикуван в планините на Балканския полуостров. У нас се среща в скалните комплекси на Родопите, Рила, Пирин и Стара планина, на надморска височина от 600 до 2900 метра. Видът е разгласен за предпазен през 2007 година с влизането на страната ни в Европейски Съюз. Включен е в Приложение №2 и Приложение №4 на Директива 29/43 ЕЕС, Приложение №3 на Закона за биологичното многообразие и Червената книга на Република България с природозащитен статус „ заплашен “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР