Смолян. От миналата седмица област Смолян е в повишена епизоотична

...
Смолян. От миналата седмица област Смолян е в повишена епизоотична
Коментари Харесай

Недялко Славов, областен управител: На територията на област Смолян няма регистрирани огнища на африканска чума по свинете

Смолян. От предходната седмица област Смолян е в нараснала епизоотична конюнктура, само че все още на територията на региона няма регистрирани огнища на вируса на африканска чума по свинете. Това съобщи пред публицисти регионалният шеф на Смолян Недялко Славов след извършеното съвещание на непрекъснатата регионална епизоотична комисия, в наличие на шефа на Областна дирекция по сигурност на храните – Смолян, доктор Сава Бозуков и шефа на Регионална дирекция по горите – Смолян инж. Венцислав Фурлански, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . „ Притеснени сме, че в прилежащата област – Пловдив, в ловно стопанство вирусът е открит при дива свиня и това доста покачва риска за разпространяване на болестта в област Смолян. Подробни са напътствията от страна на централния епизоотичен щаб, като към регионалните шефове, по този начин и към ОДБХ, ИАГ и горските предприятия. Днешното съвещание беше в уголемен състав, защото бяха поканени представители на всички ловни сдружения в региона и общините и разчитаме в положително взаимоотношение да приведем ограниченията бързо и качествено към осъществяване, с цел да се противопоставим на разпространяването на вируса “, разясни Славов.
Той акцентира, че е даден период до 2 август за умъртвяване на всички свине за персонални потребности, без значение дали са регистрирани, или не. „ В региона няма нито един регистриран животновъден обект за развъждане на свине. По информация на общините, в региона има към 400 свине, отглеждани за персонални потребности – главно в общините Неделино, Златоград и Смолян. Има общини, в чиито територии няма нито едно прасе за домашно развъждане, като Борино, Доспат, Мадан, Рудозем и Чепеларе. Даден е период на стопаните непринудено да умъртвят животните и да ги употребяват посредством термична обработка, защото това е единствената гаранция за унищожаването на вируса. От понеделник ще стартират инспекции дали е изпълнено условието. Засилен е контрола на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “, където на вход се ревизират колите и се унищожават всички артикули от свинско месо “, разясни регионалният шеф.
Предизвикателството е запазване популацията на дивя свиня и предотвратяването на опцията на разпространяване на вируса посредством нея, означи Славов. Той благодари на ловците, че интензивно се включват посредством самостоятелен лов на дива свиня и добави, че Министерството е планувало и целеви награди за отстрел на дива свиня и докладване за открит мъртвец. „ Вирусът има инкубационен интервал и във фуражите, по тази причина е целесъобразно да се употребяват фуражи, които са престояли най-малко 60 дни, защото по-късно в тях е несъмнено, че няма вирус на африканска чума. Всяка седмица ще получаваме информация да отстреляните животни, конкретизиран е ред за проби на африканска чума и трихинелоза на всяко едно отстреляно животно в упълномощените лаборатории на БАБХ. Местата на загробваме, които общините наложително би трябвало да дефинират, подлежат на съгласувате със съответните държавни институции и най-много с Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция, защото прецизно с следи те да не са във вододайни зони “, уточни Славов. Той посочи, че има издадени инструкции към кметовете на общини и АПИ за надзор върху отпадъците на местата за отдих и паркинги за публично прилагане. Изпълняват се напътствията във взаимоотношение с пътно-поддържащото сдружение. Недялко Славов уточни, че институциите са деликатни и при всеобщите събития като събора на Рожен, гайдарското надсвирване в Гела и други сходни събития, които са много през месец август в цялата област. „ Изрично се предизвестяват уредниците за всекидневно разчистване на зоните на събитията и се реализира прецизен надзор за транспортиране на отпадъците в избраните за това места “, добави Славов.
Той посочи, че ежеседмично ще организира съвещание непрекъснатата епизоотична комисия в Смолян, идващото е в четвъртък, 8 август от 14:00 часа и на него още веднъж ще участват представители на ловни сдружения и на общините.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР