Смолян. Областният управител Недялко Славов откри и ръководи заседание на

...
Смолян. Областният управител Недялко Славов откри и ръководи заседание на
Коментари Харесай

Смолян: Областната епизоотична комисия координира действията между институциите за превенция на африканската чума по свинете

Смолян. Областният шеф Недялко Славов откри и управлява съвещание на Постоянната регионална епизоотична комисия, която свика през днешния ден по отношение на неподходящата конюнктура във връзка с болестта африканска чума по свинете в Европа, установените огнища в Румъния и заплахата от нахлуване на заболяването на територията на Република България. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян . Основните тематики, наранени по време на съвещанието, бяха свързани с епизоотичната конюнктура и ограниченията, които следва да се подхващат за попречване възникването и разпространяването на болестта на територията на област Смолян.
Д-р Валентина Мелемова – шеф отдел „ Здравеопазване на животните ” и доктор Жана Шишкова – шеф отдел „ Контрол на храните ” от ОДБХ-Смолян дадоха изясненост във връзка със признаците, инкубационния интервал, метода на протичане и предаване, животните, които са уязвими от африканската чума, както и нужните ограничения за обезпечаване на биосигурност. Уточни се, че болестта се популяризира измежду дивите животни, от където поражда рискът за заразяване и на домашните. Основен фактор за разпространяването е индивида и човешката активност, без значение, че хората не се разболяват, само че със своята подвижност те могат да пренесат вируса.
Африканската чума по свинете може да бъде установена единствено посредством лабораторни проучвания, като инкубационният интервал е от 3 до 15 дни, а при остра форма – от 3-4 дни. Вирусът се концентрира в кръвта и инфектираните свински меса, които не са обработени добре термично, могат да бъдат евентуални разпространители на болестта. Затова не се предлага домашните животни и в частност свинете да употребяват боклуци от хранителни артикули. На този стадий няма настояща ваксина против африканската чума по свинете.
Във връзка с заплахата от инфлуенца, доктор Мелемова сподели, че за момента не са установени, нито е имало мотиви за подозрения за съществуване на болестта на територията на област Смолян. Рисковите територии за този тип заболяване са пътищата за миграция на птици, каквито през нашия район не минават.
Инж. Ботьо Арабаджиев – шеф на ЮЦДП-Смолян, увери, че ловните дружини в област Смолян са извънредно дисциплинирани във връзка с регулиране месото на отстреляния дивеч и сигнализиране за открити нередности по време на лов. Той обърна внимание на това, че е значимо при вероятно навлизане на болестта, да бъдат локализирани инфектираните горски територии, като се подхващат своевременни ограничения за ограничение на заболяването.
Членовете на комисията изостриха вниманието във връзка с преместването на живи животни и месо. Те приканиха стопаните на животни да бъдат извънредно деликатни и да следят положението на свинете и дребните преживни животни, като при най-малкото подозрение за заболяване, да алармират ветеринарните служби.
По време на съвещанието бяха разисквани и въпроси, свързани с предприемането на превантивни ограничения на Граничен контролно-пропусквателен пункт при Златоград за недопускане на вируса в района.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР