Смолян. На рождения ден на Христовата Църква – св. Петдесетница,

...
Смолян. На рождения ден на Христовата Църква – св. Петдесетница,
Коментари Харесай

Смолян: Архимандрит Висарион ще прослави Петдесетница на Кръстова гора на 27 май

Смолян. На рождения ден на Христовата Църква – св. Петдесетница, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната света божествена Литургия в новия храм „ Покров на св. Богородица “ на Кръстова гора. В същия ден ще се означи и 60-годишнината на остарялата църквица „ Св. Троица “, дала името на манастирския комплекс, на който от дълги години е свещеник архимандрит Висарион. Това оповестиха от Архиерейското наместничество – Смолян .
Празничната Утреня ще стартира в 8.00 часа, а празничната св. Литургия – в 9.00 часа. Заедно с Негово Високопреподобие ще вземат участие иконом Запрян Шиков от храм „ Св. Неделя “ в Райково – секретар на Архиерейското наместничество, отец Иван Марински от катедрален храм „ Св. Висарион Смоленски “ в Смолян и църковният хор при храм „ Св. Теодор Стратилат “ – Райково, с диригент Златка Маргаритова. Както и манастирското приятелство.
Петдесетница (Денят на Света Троица) е един от най-големите християнски празници, който се пада постоянно в неделя, тази година е на 27 май, а в понеделник е Духовден – Ден на Светия Дух. Тогава ще чества смолянската черква „ Св. Дух “, също с възглавена света божествена Литургия от архимандрит Висарион.
Празникът Петдесетница популяризира слизането на Светия Дух във тип на огнени езици над апостолите – учениците на Христос, които били събрани дружно с Майка Му на обща молитва на 50-ия ден след Великден (Възкресението). Всички получили необикновения подарък да приказват на разнообразни езици, да се насочат към разнообразни места по света и да проповядват Христовото Слово. Св. деятел Петър произнесъл първата християнска проповед, твърдейки множеството, че това събитие не е човешко, а Божие, дадено от Христос, което дало началото на Неговата черква. Още същия ден се кръстили близо 3 хиляди души.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР