Смолян. На 20 и 21 април в Широка лъка ще

...
Смолян. На 20 и 21 април в Широка лъка ще
Коментари Харесай

Стоянка Тенова, Национално училище за фолклорни изкуства – Широка лъка: Около 660 ще бъдат участниците в Първия фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Смолян. На 20 и 21 април в Широка лъка ще се организира Първия фолклорен конкурс „ Широка лъка пее, свири и танцува “, в който са декларирали присъединяване към 660 реализатори. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Стоянка Тенова – шеф на Национално учебно заведение за фолклорни изкуства (НУФИ) – Широка лъка. Целите на състезанието са да се запази, разпространява и развие българския музикален фолклор посредством младите гении на България. Да се даде опция посредством сцената на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства – Широка лъка да се показват млади гении от разнообразни фолклорни области, означи Тенова. Конкурсът ще се организира в няколко раздела. „ Първият е за самостоятелни реализатори – национално пеене, гайда, гъдулка, дудук и тамбура. Той е в три възрастови групи от 7-10 година до 14 година и до 18 години. В него има и най-вече участници, изключително в специалността национално пеене. Следващият раздел е национални хорове, оркестри и вокални групи. Другият е национални танци, с раздел за достоверен фолклор “, разясни Тенова. Тя добави, че всяка година в състезанието ще има раздел отдаден на прочут фолклорен реализатор. Тази година той се назовава „ С песните на Младен Койнаров “. До този миг присъединяване в състезанието са декларирали към 660 участници – има доста танцови сформира, групи за достоверен фолклор, към 106 са поръчките за национално пеене, към 60 са поръчките за фолклорни принадлежности. „ Надяваме се, че на светлите празници Лазаровден и Цветница, 20 и 21 април, територията на НУФИ – Широка лъка ще бъде територия, само че която се срещат гениите на България и ще честваме дружно “, уточни Тенова.
Фолклорният конкурс ще се организира под патронажа на кмета Николай Мелемов с поддръжката на Кметство Широка лъка и Пловдивската Света Митрополия, акцентира Тенова и изрече признателност за поддръжката на община Смолян и персонално на кмета Николай Мелемов, който ще открие събитието на 20 април от 10.00 часа. Тя изрази вяра, участниците да са удовлетворени от това, че се явяват на един влиятелен конкурс, а на 21 април от 19.00 часа ще има и галаконцерт с присъединяване на възпитаниците на Национално учебно заведение за фолклорни изкуства – Широка лъка и част от наградените участници. Стоянка Тенова сподели още, че концепцията на уредниците е състезанието да се трансформира в традиция, тъй като учебното заведение не е единствено просветителна институция, а и културно средище.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР