Смолян. Инспекцията по труда ще проверява законосъобразното наемане на чужденци

...
Смолян. Инспекцията по труда ще проверява законосъобразното наемане на чужденци
Коментари Харесай

Смолян: Инспекцията по труда ще проверява законосъобразното наемане на чужденци в курортите през зимния сезон

Смолян. Инспекцията по труда ще ревизира законосъобразното наемане на чужденци в курортите през зимния сезон, оповестиха от Инспекцията по труда в Смолян . Причината е идното пускане на зимния туристически сезон и желанията на работодателите да наемат работна ръка от страни отвън Европейския съюз, Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ) припомня, че в 7-дневен период от действителното започване на работа на задграничните лица това събитие би трябвало да бъде заявено в териториалната дирекция „ Инспекция по труда “ по местоположение на работното място. Това е едно от най-честите нарушавания, установявани от инспекторите по труда, във връзка със заетостта на жители на страни отвън Европейски Съюз у нас.
Редът за даване на позволение за достъп до българския пазар на труда на сезонен служащ се управлява от Агенцията по заетостта и е регламентиран в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност и Правилника за използването му. Лицата, получили позволение за сезонен служащ, могат да бъдат наемани единствено от работодателя, който е изискал и надлежно получил разрешението. Те не могат да сменят работодателя си. По силата на съглашение ИА ГИТ получава от АЗ информация за работодателите, поискали позволения за подобен достъп. Благодарение на тези данни се разпознават обектите на надзор, в които се чака да бъдат наети жители на страни отвън Европейски Съюз, което е причина за практикуване на по-ефективен надзор. Проверки се вършат и на работодатели, които са получили отвод от АЗ, за да се откри дали задграничните жители не са наети непозволено.
ИА ГИТ припомня, че даже при наемане на служащи за образование, с обучаваните лица би трябвало да се подписва трудов контракт, като в КТ е регламентиран специфичен подобен.
В рамките на акциите в зимните и летните курорти през 2017 година, един от целите на които беше законосъобразното наемане на задгранични сезонни служащи, бяха осъществени 2437 инспекции, при които са открити 33 случая на непознати жители, които работят в страната без позволение. През започващия зимен сезон ИА ГИТ ще продължи засиления надзор в курортите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР