Смолян е един от най-красивите градове в България. Разположен е

...
Смолян е един от най-красивите градове в България. Разположен е
Коментари Харесай

Природно лечение със зелени орехи помага много при недостиг на йод

Смолян е един от най-красивите градове в България. Разположен е в Средните Родопи. А огромна част от жителите му, отколешни балканджии, са огромни познавачи на билките. Почитателка на националната медицина е и смолянчанката Ана Алекова.
Преди да се засели тук, тя е живяла в малко пловдивско селце. Един ден чула от съседи, че лекари от града ще идват да вършат прегледи за гуша. Отива и тя да се прегледа и се оказва, че страда от дефицит на йод.
„ Аз в действителност от няколко месеца имах странното стягане в региона на шията. Но въпреки всичко не чаках да съм развила заболяване. Доста се изплаших “, споделя през днешния ден Ана.

Докторите й предписват таблетки, които тя почтително стартира да приема по наставление. След няколко дни обаче инцидентно среща жена със същия проблем, която й споделя, че хапчетата на някои оказват помощ, само че на други работят с противоположен резултат. Затова я поучава да приложи един метод на лекуване с орехи.
За задачата се взимат 80 зелени ореха – с размера на маслина или малко по-едри. Нарязват се на 2-3 късчета и се слагат в 2 л гроздова ракия. Престояват по този начин 5 дни и по-късно към сместа се прибавят 2 кг захар и 2 л алено вино. Настойката отлежава още 55 дни, като всеки ден сместа се разбърква. Получава се прелестно пиво с усет на ликьор. След като се прецеди, от него се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица преди хранене.

Ана ползва това лекуване към 2-3 месеца. Стягането в гушата й изчезва много бързо, само че все пак тя продължава понякога да приема профилактично от целебната течност. Изследванията демонстрират, че болестта на гушата й е изчезнало изцяло.
Родопчанката ни разкри още една доста лесна и ефикасна рецепта, която е прилагала на щерка си. Тя е за унищожаване на налепи по гърлото. Когато момиченцето й било на 6 години, претърпява интервенция за премахване на сливиците. Интервенцията се оказва некачествена и в идващите дни детето се усеща доста зле. Вдига висока температура, появяват се и значителни кръвотечения от носа и устата. Подлагат го на безкрайни и мъчителни процедури.

Днес дъщерята на Ана Алекова към този момент е жена, само че продължава постоянно да боледува. Тази есен гърлото й се покрива с гнойни налепи, от които й се покачва температурата. В рамките единствено на два месеца й се постанова да смени 3 типа антибиотици, които по този начин и не дават забележим резултат.
Ана среща една позната, на която един професор дал съвет при такива случаи да вземе едно тампонче, което да напои с газ и с него деликатно да се почистят сливиците. Смолянчанката приложила този способ на щерка си. И единствено след 2-3 намазвания възпалението й изчезнало.
При появяването на така наречен ечемик върху клепачите на очите, Ана показа, че измива добре едно яйце и го сварява с черупката. След това, до момента в който е още топло, го слага в марля и го слага върху ечемика.

Когато поизстине, затопля още веднъж компреса във вряща вода и отново го поставя върху болното окото. Това се повтаря 2-3 пъти дневно. Процедурата може да се направи и още при първите признаци за появяването на ечемика и по този начин да се предотврати неговото излизане.
За възпалено око пък дамата е чувала, че се ползва компрес с майчина кърма. Но тя изнамира и друго лекуване. Взима преварено прясно мляко. Затопля го леко и потапя в него късче самун, което употребява като компрес за болното око. След няколко часа повтаря процедурата, единствено че не с самун, а с памук. И по този начин няколко пъти денем.
Инфо: Десант

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР