Смисълът на срещата на лидерите на ЕС с турския президент

...
Смисълът на срещата на лидерите на ЕС с турския президент
Коментари Харесай

Проф. Атанас Семов: Среща, за да има нови срещи

Смисълът на срещата на водачите на Европейски Съюз с турския президент Реджеп Ердоган, на която страната ни е хазаин, е да сътвори причина за нови срещи. 

Първата територия, която е същински застрашена от непредвидимостта на турското влияние, е точно България, не Гърция, не толкоз Кипър даже. Затова за нас е основно значимо Европа да държи изкъсо юздите на Турция, да държи покрай себе си Турция.

И в случай че може по-почтено да се държи с Турция, а не да я послъгва с обещания, които не може да извърши - от вида на това, че ще махнем визите за турски жители, тъй като това не може и не трябва да се случва. Не знам до каква степен има изгода да бъде обещавано обаче. Тоест един по-мъжки, по-честен и по-устойчив във времето разговор сред Европа и Турция е нужен и мисля, че в случай че щете, даже и мощната роля в историята на Владислав Варненчик може да подейства позитивно в тази посока.

Дали министър председателят Бойко Борисов ще се осмели да подсети на президента Ердоган, че не всеки път нечии душевни граници съответстват с действителните такива, в случай че приказваме за Кърджали?! Мисля, че ние няма да получим доста новини от тази среща. Няма да се разбере какво и по какъв начин се е говорило и това ненапълно е обикновено.

Смисълът на тази среща е да сътвори причина за нови срещи. Даже би било добре, в случай че не се изкуши никой от участниците в срещата да споделя детайлности. Тази среща е малко като втора среща на юноша и госпожица - на първата намира се харесват, на втората среща излиза наяве ще има ли трета, ще я бъде ли връзката. Затова съм сигурен, че българският звук ще бъде тонът на общителен хазаин, който изчаква момента, с цел да сложи значими въпроси.

Не считам, че ще е неуспех, в случай че не чуем след срещата Ердоган да се извини за своите кърджалийски страсти или за всички други безобразия, които Турция прави във вътрешната политика на България. Да пристигна във Варна, да се срещне с европейските водачи с семейството на българския министър-председател, е към този момент един добър резултат.

Годината е едвам 2018 година, а казусът Турция ще продължи най-малко до 2030 година

Трябва да се подготвим за неговото решение последователно, а не да чакаме деня, в който дойде, той да се извини за имперското държание на Турция, за това, че той крепи властта си напълно върху външнополитическа експанзия, тъй като вътрешноикономически страната му не се развива добре.

Да чакаме, че той ще се разсъни в деня след Благовещение с визията, че християнството е вяра, която има право да съществува най-малко наедно с исляма в Европа, е наивно. Да чакаме, че ще разсъни демократ, е наивно. Не можем да желаеме това. Можем да желаеме обаче да признае, че Европа му е нужна, тъкмо както с много умели политически ходове Лондон тези дни ясно внушава на личните си гласоподаватели какъв брой му е необходим Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР