Смилян почерпи хиляди свои гости с безплатна бобена чорба за

...
Смилян почерпи хиляди свои гости с безплатна бобена чорба за
Коментари Харесай

Родопски майстор забърка торта гараш от шарен боб

Смилян почерпи хиляди свои посетители с безвъзмездна бобена супа за празника си на фасула. Най-многолюдното село в община Смолян направи обилна фасулена фиеста. Местните подариха и тази година 40 кг боб за ястията за гостите. Туристите пробваха и курбана за здраве и благодат за жителите на селото. По традиция фестът стартира със залп на фасулевото топче.

Гостите имаха шанса да си купят на място от оригинала на щандовете, на които локални производители показаха фамозния смилянски боб. Заедно с него те предлагаха родопски картофи, сушени билки, домашно приготвени сладка от горски плодове.
За производител на годината бе определен Желязко Кичуков, който дружно с татко си Банко Кичуков отглеждат смилянски боб на равнища от декар и половина. Първи в селото те почнали да оферират и консервиран фасул.

Селото организира и оспорван конкурс за най-оригинално пано от боб. В групата на учениците от 5. до 7. клас първо място журито отреди на Денислава Дурсева за портрета на родопчанка. При най-малките Павлина Гугалева от втори клас изписа " Смилян " от бобчета. Туристите пробваха и ястията, участващи в кулинарния конкурс. В оспорваната битка при експертите завоюва кръчма " Аида " със солен гараш от боб. При феновете отличник стана " Печен боб с телешко, манатарка и шафран " на Магдалена Ловчалиева.

Атракция на празника бе демонстрацията на Росен Яворов, почнал да обработва с резачка дървото, което ще се трансформира в пластика, изобразяваща смилянския боб. Тя ще бъде експонирана пред входа на Посетителски информативен център на селото. Творбата ще бъде приключена в идващите дни.

За дребните огромно неспокойствие провокираха конкуренциите в " Игрите на фасула “, в които мериха експедитивност, умелост и прецизен мерник.

Бобената фиеста разпространява сортовете на едрия боб, именуван фасульовица, и на дребния пъстър боб, с които в действителност е фамозен Смилян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР